Poll: Burgers lezen graag iedere dag

Volgens onderzoekers lezen mensen tegenwoordig veel minder dan vroeger. Vooral jongeren zouden veel minder lezen dan ouderen. De redactie van Dagblad Suriname wilde daarom heel graag van burgers weten of zij iedere dag lezen. Deze vraag werd door middel van een poll op de website van het dagblad aan de burgers gesteld.

Uit het eindresultaat blijkt, dat 1.011 stemmers (89%) van de 1.142 stemmers iedere dag lezen en dat 131 stemmers (11%) niet iedere dag lezen. Hieruit kan geconcludeerd worden, dat het merendeel graag iedere dag leest. Lezen is heel belangrijk in het dagelijks leven. “Wie leest, heeft de wereld aan zijn voeten”, wordt vaak gezegd.

Waarom is lezen zo belangrijk?

Sinds de jaren zeventig zou gebleken zijn dat iedere generatie steeds minder dan de generatie ervoor leest. Mensen besteden hun vrije tijd liever aan andere mediavormen. zoals televisie, internet en games. Vooral jongeren brengen tegenwoordig heel veel tijd door op social media.

Lezen heeft echter enorm veel voordelen. Het is ten eerste goed voor de algehele taal-, lees- en spraakontwikkeling. Naast een goede leesvaardigheid helpt lezen ook om het concentratievermogen te trainen en het inlevingsvermogen te vergroten. Lezen vergroot verder het welzijn van de mens. Lezen is niet alleen plezierig of ontspannend, maar het biedt ook afleiding van zorgen, troost in moeilijke tijden, en kan daarnaast ook leiden tot nieuwe inzichten. 

Betere schoolprestaties

Lezen zorgt ook voor betere schoolprestaties. Hoe beter leerlingen taal beheersen, hoe beter de prestaties bij andere vakken. In Suriname zou ook gebleken zijn. dat kinderen minder lezen en daardoor ook minder goed kunnen presteren. Wie niet kan lezen, kan bijvoorbeeld ook geen redactiesommen maken. Er is dus heel veel werk aan de winkel. De interesse voor lezen moet niet alleen op school gestimuleerd worden, maar ook thuis. Dit kan alleen door boeken aan kinderen aan te bieden en ze ook voor te lezen. Kinderen die veel lezen hebben later immers betere kansen in de maatschappij. 

SK

error: Kopiëren mag niet!