Oekraïne lanceert raketten alleen met hulp van de VS, rapporteer claims

HIMARS-systemen worden niet gebruikt door Oekraïense strijdkrachten zonder voorafgaande coördinatie met het Amerikaanse leger dat in Europa is gestationeerd, meldt de Washington Post, daarbij verwijzend naar officiële Oekraïense en Amerikaanse bronnen.

De VS zouden de coördinaten voor de aanval door Oekraïne verstrekken, beweren de bronnen – wat indruist tegen de verklaring van het Pentagon dat het alleen inlichtingen deelt met de strijdkrachten van Kiev en dat Oekraïne als enige verantwoordelijk is voor het opsporen, prioriteren en aanvallen van doelen – en suggereert een directere betrokkenheid van de VS bij de aanval. het conflict dan wordt beweerd.

Oekraïne is klaar om Britse raketten te gebruiken om de Krim te raken, het schiereiland dat in 2014 voor aansluiting bij Rusland stemde, volgens een rapport van The Times waarin Oekraïense defensiebronnen worden aangehaald.

Er vinden nu gesprekken plaats over de vraag of dit ook Harpoon-antischeepsraketten of grond-lucht Storm Shadows moet omvatten.

Kiev zou bereid zijn de raketten te gebruiken om de Krim te raken na een waarschuwing van president Zelensky dat wapens met een groter bereik, geleverd door westerse bondgenoten, “diep in de bezette gebieden” zouden toeslaan.

error: Kopiëren mag niet!