Peruanen gaan opnieuw de straat op om het aftreden van president Boluarte te eisen

Duizenden Peruanen gingen donderdag opnieuw de straat op om het aftreden van president Dina Boluarte te eisen, omdat ze de burgers herdachten die zijn omgekomen tijdens wekenlange protesten tegen de regering.

In verschillende steden kwamen demonstranten opdagen om een einde te eisen aan de politieke crisis die het land in zijn greep houdt sinds Boluarte’s voorganger, Pedro Castillo, op 7 december werd gearresteerd.

In Juliaca in de zuidelijke regio Puno eisten demonstranten gerechtigheid voor 18 burgers die op 9 januari omkwamen bij confrontaties met de veiligheidstroepen, toen een menigte van ongeveer 2.000 probeerde het vliegveld daar te bestormen.

Donderdag begaven ze zich opnieuw naar het vliegveld, maar werden volgens beelden van lokale media door de politie met traangas verdreven.

Honderden, waaronder familieleden en geliefden van gevallen demonstranten, verzamelden zich elders in Juliaca voor een mars die kreten van verdriet, slogans tegen de regering en protestgezangen combineerde.

Peru is opgeschrikt door twee maanden van protesten van aanhangers van Castillo, die werd afgezet en gearresteerd na een poging het parlement te ontbinden om per decreet te regeren.

Volgens de Peruaanse mensenrechtenombudsman zijn bij schermutselingen zeker 47 burgers en een politieagent om het leven gekomen.

error: Kopiëren mag niet!