“Het gehuil van mijn kinderen en slapen en wakker worden met stress”

De redactie van Dagblad Suriname werd benaderd door twee partners met 4 kinderen waarvan twee schoolgaand zijn en twee de leeftijd van vier jaar nog niet bereikt hebben. 

De handen in het haar

Voor de ouders was het al geruime tijd een hele moeilijk periode. Van het gezin is de moeder alleen werkend, waardoor de druk op haar zwaar is. De vader is thuis gezet, omdat hij een baan kreeg de vorige regering, hij wordt niet uitbetaald. Eerder hadden mannen de redactie benaderd om aan te geven wat de situatie is, en hoe het ze eigenlijk op het punt brengt om zelfs te huilen. Ook vrouwen ervaren dit als minder prettig. 

Naar zeggen van de moeder is het leven zo zwaar geworden, dat het zelfs moeilijk is om de kinderen een Chinese puntje elke dag te garanderen. “Vroeger was het niet mogelijk om bepaalde gerechten te kopen, maar nu kun je bijna niks kopen”, zegt ze boos. Het geld wat je binnen een maand verdient gaat volgens haar binnen een dag weg aan schulden die gemaakt worden.

Spullen op rekening

Wat nu ook een trend lijkt te worden is het kopen van spullen op rekening bij de Chinees op de hoek, die je vertrouwt. Vroeger was dit al zo. Als de Chinees je van de buurt kent, mag je de maandelijkse inkopen doen en aan het eind van maand de betaling verrichten. 

Eind van de maand heb je dus geen overzicht over het geld dat je verdient. Alles blijft maar bij de Chinees of elders waar je rekeningen heb liggen. De hartverscheurende blik van de moeder bij het vertellen van het verhaal, dat de kinderen om iets simpel vragen dat ze zich niet kan permitteren komt hard aan. 

Drang naar meer inkomen

Voor de moeder is de drang naar inkomen groot, maar vanwege het feit dat een dag maar 24 uur heeft, kan ze nauwelijks overgaan tot het hebben van nog een baan, omdat de eerste al van ’s morgensvroeg tot in de late middag is. “Een echt harde tijd, waar je slaapt met stress en je weer wakker wordt met stress”, zegt ze teleurgesteld. 

Op de vraag van de redactie hoe ze het ondanks zo’n moeilijke situatie overleeft, geeft ze te kennen dat de broers, zussen en andere familieleden waar nodig inspelen.

Regering geeft minder daadkrachtigen financiële boost

De overheid is van start gegaan met een sociaal project waarbij alle zwakke huishoudens en andere minder draagkrachtigen tegemoet worden gekomen met een bedrag van SRD 1.800. 

(Foto: ter illustratie)

GW

error: Kopiëren mag niet!