OEKRAÏNE OORLOG
Waar de meeste hulp aan Oekraïne vandaan komt

De Verenigde Staten hebben tussen het begin van de Russische invasie in februari 2022 en 20 november 50,9 miljard dollar aan militaire, financiële en humanitaire hulp toegezegd aan Oekraïne. Uit gegevens van de Ukraine Support Tracker blijkt dat de VS als één land verreweg de meeste hulp aan Oekraïne, gevolgd door EU-instellingen ($ 37,2 miljard), het VK ($ 7,5 miljard), Duitsland ($ 5,8 miljard) en Canada ($ 5,1 miljard).

Volgens de pioniers van de tracker bij het Kiel Institute for the World Economy, waar de VS aanvankelijk bijna twee keer zoveel hadden toegezegd als alle EU-landen en -instellingen samen, is een nieuw macrofinanciële bijstandspakket (MFA) van 18 miljard euro overeengekomen door de EU voor 2023 verkleinde de kloof. Als alle EU-instellingen en -landen bij elkaar worden opgeteld, komt hun totale toegezegde steun nu uit op iets minder dan 52 miljard euro. In november verklaarde Christoph Trebesch, hoofd van het team dat de Ukraine Support Tracker samenstelt: “Tot nu toe is de steun van de EU aan Oekraïne sinds het begin van de oorlog altijd achtergebleven bij die van de Verenigde Staten. Dit is de afgelopen weken veranderd, aangezien de totale waarde van de EU-toezeggingen nu groter is dan die van de VS. De grote nieuwe EU-toezeggingen zijn een welkome ontwikkeling, gezien de belangrijke rol van deze oorlog voor de Europese veiligheid.”

Wanneer we kijken naar bilaterale hulp in termen van een percentage van het bbp, komen verschillende Europese landen als beste uit de bus met Estland (1,1 procent), Letland (0,9 procent) en Polen (0,5 procent) als de meest genereuze donoren. De VS staat dan op de tiende plaats, aangezien het 0,2 procent van zijn bbp levert.

error: Kopiëren mag niet!