Oliewinning voor kust Suriname en klimaatbescherming bijten elkaar niet 

De Nederlandse omroep NOS en het actualiteiten tv-programma Nieuwsuur besteedden donderdag aandacht aan de ‘spagaat’ van oliewinning voor de kust van Suriname en klimaatbescherming. Een uitgebreid artikel op de website van de NOS, waarin onder andere minister Silvano Tjong-Ahin en milieuactivist Erlan Sleur aan het woord worden gelaten, heeft de teneur dat oliewinning en klimaatbescherming niet samen zouden kunnen gaan. 

Maar, is dat werkelijk zo? Neen. Feitelijk kan oliewinning op vele kilometers uit de kust niet worden afgezet tegen klimaatverandering en klimaatbescherming. Oliewinning zal geen invloed, geen effect hebben op de Surinaamse lage kustlijn. Maar, volgens Nieuwsuur-presentator verslaggever Marijn Duintjer Tebbens zal de winning van olie voor de Surinaamse kust de klimaatcrisis versterken door de uitstoot van nog meer broeikasgassen. Deze stelling werd verder niet onderbouwd.

Wateroverlast

Het artikel en Nieuwsuur gingen in op de olievondsten voor de kust, en dat de aangeboorde olie voorlopig nog niet kan worden opgepompt. De oliemaatschappijen hebben een beslissing daarover vooralsnog voor zich uit geschoven. Maar, de meeste aandacht gaat uit naar klimaatverandering en met water ondergelopen straten en wegen in Paramaribo na en tijdens hevige regenbuien. Of dat iets van doen heeft met klimaatverandering is natuurlijk ook de vraag. Immers, het onderlopen van de straten en wegen is het gevolg van een erbarmelijk afwateringssysteem in de hoofdstad. Het is niet bewezen dat de regenval in Suriname is toegenomen, laat staan dat dat het gevolg zou zijn van klimaatverandering. Enige nuances aanbrengen in het artikel en in de Nieuwsuur-uitzending was op zijn plaats geweest.

De NOS stelt de vraag of de olie de weg gaat vinden naar de vele vaten, ‘in tijden van klimaatverandering’. ‘Het land gelegen aan de Atlantische Oceaan heeft nu al te lijden onder erosie van de kust. Dat komt door een complex samenspel van omstandigheden, inclusief hardere wind, veranderende zeestromen en de zeespiegelstijging. In hoofdstad Paramaribo staan straten steeds vaker onder water. Experts denken dat dat onder meer komt door de opwarming van de aarde die zorgt voor heviger regenval.’ Klopt allemaal, maar wat is de relatie hiervan met oliewinning ver uit de kust? 

“Duivels dilemma”

In een interview met Nieuwsuur zei Tjong-Ahin dat het een “duivels dilemma” is. “Aan de ene kant weet je dat het milieugevaar op ons afkomt. Aan de andere kant zoeken wij naar een doorbraak om het leven van onze mensen een beetje beter te maken.”

Erlan Sleur, milieuactivist, beweert in het programma, dat oliewinnen “je eigen graf graven is”. Natuurlijk een te verwachten reactie, immers, Sleur uit zich ook regelmatig over andere milieu-issues altijd scherp.

Ook stelt hij, dat Suriname al “zwaar lijdt door de opwarming van de aarde”, zonder een en ander met feiten te onderbouwen. Maar, hij wijst wel terecht op het Surinaamse Amazonewoud, dat voor een belangrijke inkomstenbron voor het land kan zorgen. “De bossen zijn belangrijk voor de wereld”, zei Sleur, dat is een feit. Zo’n 93 procent van het land bestaat uit tropisch regenwoud en daarmee is Suriname nog steeds het groenste land ter wereld. Maar, dat wordt nog niet begrepen door de rijke, geïndustrialiseerde landen die financieel over de brug zouden moeten komen ter compensatie van het Surinaamse bosbeleid.

Tjong-Ahin vindt het een theoretisch debat en dat er geen gesprekken zijn met buitenlandse investeerders over geld voor Suriname als alternatief voor de olieinkomsten. Hij is kritisch over landen die waarschuwen voor klimaatverandering, maar zelf wel olie blijven gebruiken. “De grootste gillers op klimaatconferenties zijn de rijke landen die de meeste olie opkopen. Laten we duidelijk zijn: wij willen die olie ook in de grond laten. Maar, die landen moeten meer doen.”

Hoe langer de beslissing de olie voor de Surinaamse kust op te pompen op zich laat wachten, hoe groter de kans dat het er niet meer van komt, is een gedachtengang van minister Tjong-Ahin. “We moeten er rekening mee houden dat de wereld kan besluiten om die olie bij ons te laten.”

In de uitzending van Nieuwsuur kwam ook hydroloog Sieuwnath Naipal aan het woord die het belang van mangrove-aanplant voor de kust liet zien in de strijd tegen zeespiegelstijging.

Vooralsnog is de olie nog onder de zeebodem voor de Surinaamse kust en ziet het er niet naar uit dat het voor 2027 wordt opgepompt en belandt in miljoenen vaten. 

En de actieve grote internationale oliebedrijven die nu voor de Surinaamse kust naar olie zoeken en de Surinaamse regering, zullen zich niet laten weerhouden door verhalen over klimaatverandering als argument om geen olie te gaan winnen. De lokale bevolking smacht naar welvaart en het vooruitzicht op olie inkomsten is voor vele burgers een prettig uitzicht, het is voor hen het licht aan het einde van de tunnel, dat ook wordt gezien door president Chandrikapersad Santokhi.

Viktor Aardenburg

error: Kopiëren mag niet!