Vele theorieën doen de ronde dat de wereld in december 2012 zal ophouden te bestaan. Het meest gebruikte argument hiervoor is de Maya-kalender, die volgens berekeningen eindigt op 21 december 2012. ‘Zal het einde van deze kalender dan ook het einde van de wereld betekenen’, vragen velen zich wereldwijd af.
Een nadere beschouwing leert dat de Maya-kalender zich in diverse cycli beweegt. Zo’n cyclus duurt ongeveer 5.000 jaar. De huidige cyclus startte in 3.114 v. Chr. en loopt tot 21 december 2012. We zien hier een overeenkomst met de Hindoe-kalender. Volgens beschrijvingen in de ‘Brahma-Vaivarta Purana’ vertelt Krishna dat een ‘Gouden Periode’ van 10.000 jaren zal aanbreken, 5.000 jaren na het begin van de ‘Kali Yuga’. Deze ‘Kali Yuga’ startte in 3.102 v. Chr., een verschil van slechts 12 jaren met de Maya-kalender. Ook deze 5.000 jaren lopen nu tegen het einde aan.
Wat beide kalenders ons kennelijk aangeven is dat er een bepaalde periode ten einde komt en een nieuwe periode / cyclus van start gaat.
Vele honderden personen hebben in de historie van de mensheid het einde van de wereld ‘voorspeld’. Populaire data voor zo’n gebeurtenis waren de wisselingen van de millennia. Zo voorspelde Paus Sylvester II dat op 1 januari 1000 de wereld zou vergaan. Een religieuze groep in Oeganda voorzag het eind van de wereld op 1 januari 2000, evenals diverse andere religieuze figuren. Jehovah’s Getuigen hebben in 1971 en in 1984 beweerd dat de wereld voor het jaar 2000 zou vergaan. Tynetta Muhammad van ‘Nation of Islam’ was van mening dat de wereld in 2001 zou eindigen. Orthodoxe Moslims beweerden dat de wereld ten einde zou komen op het moment dat de mensheid voet op de maan zou zetten, hetgeen in 1969 gebeurde.
Hoe het ook zij, de wereld draait nog steeds door (en dat kunnen we zowel letterlijk als figuurlijk interpreteren). Wij zullen het daarom gemakshalve houden op de ‘eind-van-de-wereld-voorspelling’, zoals de Koran ons dat geeft in hoofdstuk 33:63: “De mensen vragen u (Mohammed) over het (laatste) uur. Zeg: Kennis hierover is slechts bij Allah. En wat zal jou doen inzien dat het uur wellicht nabij is?” En een wijze uitspraak van de profeet Mohammed (vzmh) over dit onderwerp gaat als volgt: “Werk voor dit leven alsof je eeuwig zal leven en werk voor het leven hierna alsof je morgen zal doodgaan.”
Deze twee citaten bevatten wijze lessen voor een ieder van ons. Ze leren dat we ons niet moeten richten op de “eind-van-de-wereld-theorieën” zoals die heden circuleren, en ongetwijfeld zullen blijven circuleren. We moeten ons richten op ons eigen “einde” en we dienen ons leven zodanig te leiden, dat we op ieder moment voorbereid zijn om deze wereld te verlaten en naar onze Schepper terug te keren. (Bron: Ar-Risaalah)