Onlangs maakte de KLM bekend tijdelijk, per dinsdag 1 februari, te stoppen met vrachtvervoer van Suriname naar Nederland. In een eerste, summiere, reactie tegenover Dagblad Suriname stelde de KLM afgelopen vrijdag: “KLM heeft onlangs in verband met gewichtsbesparende maatregelen een embargo ingesteld op het verzending van vracht van Paramaribo naar Amsterdam. Hierover zijn wij in gesprek met de luchtvaartautoriteiten en overheden.”
In een nadere reactie laat de KLM dinsdag 1 februari Dagblad Suriname weten: “Operationele omstandigheden op de luchthaven van Paramaribo hebben KLM genoodzaakt om gewichtsreducerende maatregelen te nemen. Er is daarom een embargo ingesteld op het vervoer van vracht en post van Paramaribo naar Amsterdam.
KLM is nu in overleg met de verschillende autoriteiten en instanties in Suriname over deze omstandigheden en de gevolgen daarvan.”
De tweede reactie van de KLM, lijkt de verhalen die rondgaan te bevestigen, dat er een probleem is met de staat waarin de landingsbaan van de Johan Adolf Pengelluchthaven verkeert. Er zouden zich scheurtjes in bevinden, veroorzaakt door achterstallig onderhoud. Daardoor zouden vrachtvliegtuigen feitelijk te zwaar zijn om te landen, vanwege de daaraan verbonden risico’s.
Luchthaven-directeur zwijgt
De redactie van Dagblad Suriname heeft bij herhaling de directeur van de NV Luchthavenbeheer, Vijay Chotkan, benaderd voor een reactie, maar een reactie is vooralsnog om onduidelijke redenen uitgebleven. Eerder had hij wel via andere media onder andere gesteld, dat de vele verhalen die verteld worden door de KLM “niet op juistheid berusten en ernstige desavouering en imagoschade zijn”. De relatie tussen Luchthavenbeheer en de KLM wordt met dergelijke opmerkingen er uiteraard niet plezieriger op.
Ook bevestigde de Luchthavenbeheer-directeur eerder, dat er inderdaad scheurtjes zijn ontdekt op twee plekken waar de KLM-vliegtuigen taxiën. Die scheurtjes zouden zijn ontstaan, omdat de KLM B777-300ER zwaar is. Inmiddels zou het platform dagelijks worden gecontroleerd en gereinigd en scheurtjes zouden worden gedicht met een speciaal uit het buitenland geïmporteerd verharders product.
Het is op dit moment niet duidelijk in hoeverre Luchthavenbeheer en de KLM constructieve gesprekken hebben gevoerd, waardoor het vrachtvervoer weer spoedig kan worden opgestart en de schade voor exporters beperkt blijft. Cruciale vraag is wie voor die schade verantwoordelijk is…..
PK