Thora Psychologiepraktijk organiseert binnenkort workshop over autisme in Nickerie

Thora Psychologiepraktijk organiseert op 4 maart een workshop voor opvoeders en leerkrachten. Het thema is ‘Omgaan met autisme in de praktijk’.

In een gesprek met Dagblad Suriname belicht Simone Goodett, psycholoog en oprichtster van Thora Psychologiepraktijk, het een en andere over deze workshop.

Wat is autisme?

Autisme (ASS) is eenvoudig uitgedrukt, een ontwikkelingsstoornis waarbij er vooral uitdagingen kunnen zijn op taal en sociaal-emotioneel gebied alsook zelfredzaamheid, zegt Goodett. “Men merkt bijvoorbeeld op, dat kinderen eerst wel beginnen te praten en ineens niet of nauwelijks. Ook kan het zindelijk worden moeizaam gaan. Personen met autisme kunnen hiernaast ernstig overprikkeld raken door drukte, geluiden, kleuren, geuren, verandering in routine. Ook maken zij nauwelijks oogcontact, reageren niet of nauwelijks op hun naam en lijken ‘in hun eigen wereld’ te leven.” 

Goodett benadrukt, dat dit slechts enkele kenmerken kunnen zijn. Het is volgens haar niet allesomvattend. Nader onderzoek door een deskundige is dus noodzakelijk bij vertoning van zulke kenmerken.

Hoe staat men in Suriname tegenover autisme?

Men schijnt steeds vaker mee geconfronteerd te raken, op school, in organisaties etcetera. Hierdoor kan het zijn dat de interesse in dit onderwerp toeneemt, stelt Goodett. Aan de psycholoog is ook gevraagd of autisme nog een taboe onderwerp is in Suriname. Hierop geeft zij aan, dat het niet zo zeer de taboe is, maar meer de onwetendheid over autisme en hoe te handelen, wat parten speelt. 

Waarom van start gaan met deze workshop?

In de praktijk merkt de psycholoog dat steeds meer ouders, hun kinderen aanmelden met soortgelijke problemen. Dit vindt ze geweldig, “omdat het enerzijds laat zien dat de ouders openstaan voor hulpverlening en anderzijds dat de informatie over autisme, de mensen bereikt”.

“Nu willen we dus de hulpverlening zo kwalitatief en effectief mogelijk aanbieden, op basis van de beschikbare kennis en middelen in Nickerie. Op grond hiervan is eraan gedacht om te starten met het versterken van de vaardigheden van bijvoorbeeld ouders en leerkrachten, die reeds te maken hebben met kinderen met autisme.”

Inhoud en doel van de workshop

Goodett geeft allereerst aan, dat de workshop bestemd is voor personen die bekend zijn met autisme. Het kunnen ouders zijn, leerkrachten of assistenten. “Zoveel als mogelijk personen die reeds op de één of andere manier in contact komen met personen met autisme.”

“Het voornaamste doel is het versterken van hun vaardigheden in het omgaan met autisme. Hiernaast zullen wij ook licht werpen op de mogelijkheden die er op dit moment in Nickerie zijn met betrekking tot autisme. Denk aan onderwijs en begeleiding”, zegt de psycholoog.

Registraties verlopen goed

Volgens Goodett komen de registraties goed binnen. Echter geeft zij aan, dat zij bij de eerste workshop, maar maximaal 30 personen kan accommoderen. 

“Het zal een interactieve workshop zijn en wij willen dus ook voldoende aandacht hebben voor iedereen. Maar, indien er animo is, kunnen de dagen verruimd worden. Voor Thora is het belangrijk dat geïnvesteerd wordt in alle personen die bereid zijn een steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van personen met autisme in Nickerie”, aldus Goodett.

SK

error: Kopiëren mag niet!