Poll: Burger gelooft geen woord van wat vicepresident Brunswijk zegt over harde aanpak criminaliteit 

De burger lijkt nauwelijks vertrouwen te hebben in recente uitspraken van vicepresident Ronnie Brunswijk over een ‘harde aanpak’ van de criminaliteit. De samenleving lijkt weinig geloof te hechten aan de uitspraken van de vicepresident. Brunswijk blijkt niet eens te weten wat criminaliteit is…. hij gooit immers alles op een hoop. Ook verkeersovertredingen vallen volgens hem onder criminaliteit. Draag je op je bromfiets geen valhelm, dan ben je kennelijk een crimineel…..

Die conclusie kan getrokken worden uit een poll op de website van Dagblad Suriname. In die poll werd lezers en volgers van de krant gevraagd of zij geloven wat Brunswijk heeft gezegd over, dat de regering de criminaliteit hard gaat aanpakken.

Van het totale aantal van 1.556 uitgebrachte stemmen hebben maar liefst 1.363 personen de optie ‘nee’ aangevinkt (88%), Slechts 193 mensen hechten geloof aan de woorden van de vicepresident en dat is 12 procent.

Voorspelbaar

De poll-uitkomst was voorspelbaar. Immers, al jarenlang wordt vanuit regeringskringen gezegd en beloofd dat de criminaliteit hard zal worden aangepakt. Maar, het zijn woorden, woorden om de samenleving gerust te stellen. Het zijn echter altijd woorden gebleven. Woorden, uit onmacht. Hoe ‘hard’ de criminaliteit ook wordt aangepakt, criminaliteit verdwijnt niet. Het is als het Corona-virus, het blijft. Overigens, wat bedoelde Brunswijk met ‘hard’? Wat is ‘hard’ aanpakken als het om criminaliteit gaat. Criminaliteit kan slechts worden aangepakt als die criminaliteit al is uitgevoerd. Preventief criminaliteit hard aanpakken is onmogelijk.

De regering moet eerlijk zijn, de vicepresident moet eerlijk zijn. Zij moeten niet de samenleving een worst voorhouden die nooit gegeten zal kunnen worden.

Daarnaast zullen er mensen zijn die ‘nee’ hebben aangevinkt in de poll, omdat zij überhaupt geen vertrouwen hebben in een vicepresident voor wie vormen van ‘criminaliteit’ niet vreemd, niet onbekend, zijn. De man is niet van onbesproken, smetteloos gedrag. Daar hoeft niemand geheimzinnig over te doen, iedereen ‘kent’ de Surinaamse vicepresident en iedereen weet hoe de man opereert, spreekt en handelt.

Brunswijk: Criminaliteit is ook een overtreding in het verkeer

Bij afwezigheid van de president – die op bezoek was in India -, in zijn hoedanigheid als vervanger van de president, belegde Brunswijk in de tweede week van januari een spoed persconferentie naar aanleiding van de verruwende criminaliteit. Er is volgens hem sprake van een verontrustende situatie. Hij beweerde, dat de politie hard zal optreden. “Vroeger werd er geroofd, nu worden mensen doodgeschoten. Je bent niet veilig in je eigen huis”, zei hij onder andere.

Ook zei Brunswijk dat er maatregelen zijn getroffen, zoals meer roadblocks, zero tolerance, snellere bekeuringen aan weggebruikers die wet- en regelgeving overtreden, aanpak van mensen die bij winkels rondhangen, meer patrouilles, harder en sneller optreden van de politie. “Keihard optreden, opsluiten die lui!”, waren de ‘presidentiële’ woorden van de waarnemer van president Chandrikapersad Santokhi. 

Maar, wat verstaat Brunswijk onder criminaliteit? Zelfs verkeersovertredingen en rondhangende burgers bij winkels…… Kortom, de woorden uit de mond van Brunswijk werden gesproken door iemand die zich slechts even wilde laten gelden en stoere, ferme taal uitkramen om het volk gerust te stellen.

Criminaliteit is niet – hard – aan te pakken

Laat hij in een volgende spoed persconferentie gewoon het volk mededelen waar het op staat: een harde aanpak van criminaliteit bestaat niet, is onmogelijk. Criminaliteit kan niet worden aangepakt, laat staan hard. Criminaliteit kan wel eventueel worden voorkomen, maar dan moet er wel een goed geolied opsporingsapparaat zijn, dan moet geïnvesteerd worden in het politiekorps, in onder andere opsporingstechnieken en het wagenpark.

PK

error: Kopiëren mag niet!