Surinamers willen betere relatie met de VS

Net nadat de Surinaamse president Chandrikapersad Santokhi terug is van een intensief bezoek aan India, blijkt uit een poll op de website van Dagblad Suriname, dat Surinamers eerder uitkijken naar een sterkere band met de VS. In die poll werd aan lezers en volgers van de krant gevraagd:
‘Moeten wij werken aan het opbouwen van sterke betrekkingen met de VS?’

Daar was 57%, ofwel 414 stemmen, het helemaal mee eens. ‘Neutraal’ was de optie die 121 personen (17%) kozen, ‘Enigszins mee eens’ 15%, 109 stemmen, ‘Volledig mee oneens’ 7%, 53 stemmen, en ‘Enigszins oneens’ 4%, 29 Stemmen. In totaal hadden 726 personen de poll ingevuld.

Nieuwe ambassadeur

Inmiddels meldt de Amerikaanse ambassade in Paramaribo, dat de nieuwe ambassadeur in Suriname al beëdigd is. “We zijn verheugd aan te kondigen dat de nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Suriname, Robert Faucher, vorige week is beëdigd tijdens een ceremonie op het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.”

“Als ambassadeur zullen mijn team en ik Suriname blijven steunen als wereldleider in de bescherming van de biodiversiteit, inclusief de ongerepte regenwouden en fascinerende kustgebieden”, stelt ambassadeur Robert J. Faucher.

De uittredende ambassadrice Karen Williams kreeg van de Surinaamse regering een onderscheiding. President Santokhi sprak daarbij zijn dank uit aan de ambassadrice, die een goede vriend is geweest naar Suriname. “Onze landen hebben al 46 jaar solide en goede bilaterale betrekkingen. Het is opmerkelijk dat deze band tijdens uw ambtstermijn verder is gegroeid”, gaf het staatshoofd aan. “De regering van Suriname is verheugd met de toewijding van de diplomaat aan het versterken van de vriendschappelijke en coöperatieve banden tussen Suriname en de Verenigde Staten van Amerika.”

Investeren 

De president accentueerde de bijdrage van de ambassadrice om nieuwe mogelijkheden voor export en investeringen te creëren. Het staatshoofd benadrukte voorts in zijn toespraak, dat vrijheid en democratie gemeenschappelijke belangen moeten zijn voor alle naties en dat deze herdenking nieuwe kansen biedt aan het Amerikaans volk om zich te verenigen en de belangrijkste waarden te vieren die de Amerikaanse natie kenmerken. 

President Santokhi heeft ook stilgestaan bij mogelijke partnerschappen tussen ondernemers en investeerders, waarbij een bijdrage geleverd kan worden aan herstel van de economie. En daarbij is de hoop uitgesproken dat Amerikaanse investeerders de kansen en mogelijkheden die Suriname biedt zullen benutten.

error: Kopiëren mag niet!