Tumult in Assemblee om etnisch insinuerende uitspraken Jogi 

Tijdens de openbare vergadering van de Nationale Assemblee donderdagmiddag is grote tumult ontstaan naar aanleiding van een opmerking gemaakt door het VHP-Assembleellid Mahinder Jogi als zouden naar zijn mening leden van de NDP-fractie moeite hebben met de komst van Indiërs in Suriname.

Jogi maakte zijn opmerking naar aanleiding van een melding die het lid Patrick Kensenhuis (NDP) deed over de komst van 40 Indiërs op een vlucht van de SLM vanuit Amsterdam deze week. Deze groep Indiërs zou niet over alle vereiste documenten beschikken. Donderdagochtend zouden ze zich moeten aanmelden bij het hoofdkwartier van de Militaire Politie om bij de afdeling Immigratiedienst hun paspoorten op te halen. 

Zijn fractiegenoot Ebu Jones (zie foto) haakte in op de kwestie door te stellen. dat onlangs bij terugkeer naar Suriname vanuit Amsterdam op de vlucht een groep 33 Indiërs zat. Jones vindt het opvallend, dat het vooral bij SLM-vluchten gebeurt. Hij kan zich niet voorstellen, dat personen op Schiphol aan boord worden toegelaten die niet over alle vereiste documenten beschikken. Jones heeft het over ongecontroleerde binnenkomst van vreemdelingen als gevolg van het visumvrije reisbeleid van het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, BIBIS.

Eerder hebben leden ook gesproken over de opvallende binnenkomst van personen uit Afrika via de grenspost te Albina. Ook de kwestie van de komst van Haïtianen werd aangekaart. 

Jogi begon zijn reactie op deze opmerkingen totaal verkeerd door te stellen, dat het lijkt alsof leden van het parlement moeite hebben met de komst van Indiërs naar Suriname. Zonder dat hij zijn punt verder kon maken, zorgde deze opmerking van hem tot een emotionele woedeuitbarsting bij  Jones en zijn NDP-fractiegenoten. De insinuatie als zouden bepaalde Assembleeleden niet van Indiërs houden vond Jones onterecht en volledig misplaatst. Het ontstane tumult en de hoog opgelopen emoties noopte Dew Sharman, die op dat moment de vergadering leidde, om de vergadering tot twee keren toe te schorsen. Sharman had duidelijk de grootste moeite de vergadering in het normale gareel te houden. 

Jogi die later zijn punt mocht afmaken, zei dat indien personen zonder de vereiste documenten het land binnenkomen zij zich dienen te onderwerpen aan het optreden van de daartoe bevoegde instanties. Melvin Bouva (NDP) verduidelijkte, dat zijn fractie tegen illegale binnenkomst in Suriname is van welke personen en uit welk land dan ook. Hij riep op tot evaluatie beleid van het ministerie van BIBIS van visumvrij reizen naar Suriname. Het brengt volgens hem ongecontroleerde binnenkomst in het land van ongewenste personen teweeg.

Een doorgewinterde politicus als Jogi had het moeten weten, dat zijn etnisch getinte insinuerende opmerking tot een emotionele woedeuitbarsting zou leiden. Temeer het bezijdens het punt ligt waar de NDP-Assembleeleden het over hadden. Het geeft aan, de staat van etnische sentimenten binnen de samenleving. Hoe een kleine vonk de geest uit de fles kan doen springen zonder precies te weten hoe de geest weer in de fles te krijgen. Een eye-opener voor een ieder.

SS

error: Kopiëren mag niet!