Toekomst Surinaamse studenten ligt in een mysteriebox in een of andere tunnel

Dagblad Suriname ging op pad en sprak deze keer studenten aan die hun mening geven over recente ontwikkelingen die betrekking hebben op hun studie. De studenten studeren aan verschillende hoger beroepsonderwijs instellingen.

Studeren is nu meer dan investeren

“Het gezegde studeren is investeren, gebruikte men vroeger om aan te duiden dat er een inzet moet zijn om daaruit de doelen, de kennis en de daarbij behorende bruikbare ideeën te gebruiken in de maatschappij. De investering doen we nu allemaal”, aldus een groep studenten. Het enige waarover ze dagelijks moeten zitten denken, is als het resultaat waarvoor ze deze studie gekozen hebben zal zijn wat het wezen moet. Dit geven ze kort te kennen in een vraaggesprek met de redactie van Dagblad Suriname.

Voorbeeldfiguren 

“In de maatschappij lopen en gedragen ouderen, van wie een voorbeeld genomen zou moeten worden, zich de laatste tijd anders. Het blijft onduidelijk voor velen of ze diezelfde voorbeelden willen volgen of niet. Ik kan mijn zusje van de tweede klas lagere school niet meer helpen, want ik kan de sommen zelfs niet oplossen, en uitleggen gaat hierdoor ietwat moeilijker”, zegt een studente lachend. Ze verwijst naar het huidige onderwijssysteem, waarinj er op een zodanige manier onderwijs wordt gegeven, dat het voor velen een mysterie blijft. “Studeren voor een betere toekomst is een mysterie box in een of andere tunnel”, zegt ze er gelijk bij. 

Behaalde lesdoelen

“De meeste lesdoelen worden behaald doordat studenten veel offers brengen”, zegt Ricardo. Voor hem is het overduidelijk, dat het studeren afhangt van het inzettingsvermogen en vooral van een perfecte mentale staat. Zo geeft hij aan, dat er dagelijks studenten rondlopen die het niet meer zien zitten. Ze zijn de kluts kwijt. Het zou goed zijn volgens hem een instelling te hebben die daadwerkelijk werkt om dit soort gevallen aan te pakken. Financieel gaat het volgens hem vaak mis. Met de hoge koersen wordt het leven elke dag ondraaglijker.

?De meeste mensen willen werken aan een Suriname vol gediplomeerden, we moeten in elk geval ook werken aan een Suriname met een bepaalde mentale staat die zodanig voorbereid is en ervoor zal zorgen, dat we met betere initiatieven het land uit moeilijke tijden kunnen halen”, aldus Ricardo.

Over de politiek wil hij het helemaal niet hebben. Hij is van mening, dat de politiek niet altijd erbij betrokken hoeft te worden. Sommige dingen moeten losgekoppeld worden van de politiek en zodra men niet bij zichzelf begint, komt er volgens hem nooit een verandering in het systeem.

GW

error: Kopiëren mag niet!