Poll: Merendeel bevolking wil dat regering sterkere betrekkingen met Nederland opbouwt

Het merendeel van de Surinaamse bevolking wil dat de regering Santokhi-Brunswijk sterkere betrekkingen opbouwt met Nederland. Dat zou de voorzichtige conclusie kunnen zijn bij het zien van het eindresultaat van een poll op de website van Dagblad Suriname. In die poll werd de vraag gesteld ‘we moeten werken aan het opbouwen van sterkere betrekkingen met Nederland’.

Van de 908 uitgebrachte stemmen op de poll kozen 477 stemmers voor de optie ‘helemaal mee eens’ (53 procent). Slechts 10 procent van het aantal uitgebrachte stemmen, ofwel 93 stemmen, blijkt het volledig oneens te zijn om de betrekkingen met Nederland op te bouwen.

De relatie met Nederland, de voormalige kolonisator, ligt bij delen van de samenleving gevoelig. Er zijn zelfs mensen bevreesd, of leven met de gedachte, dat Nederland weer haar invloed in Suriname wil doen laten gelden. Natuurlijk volgt hierop de vraag, wat is er mis mee, met het uitbouwen van de relatie met Nederland, ook wel ‘de Noordzee’ genoemd? Men zou blij moeten zijn met die relatie, met de inbreng van Nederland op velerlei gebieden in Suriname. Hoe vaak worden er geen deskundige Nederlands naar Suriname om te helpen bij het oplossen van bepaalde problemen, issues. En, hoeveel grote bedrijven in Suriname worden niet geleid door Nederlanders – we hoeven ze hier niet te benoemen, iedereen weet het, toch? En, waarom? Simpelweg, omdat er geen Surinamers in het land zijn die zo’n groot bedrijf kunnen leiden. Dat is nu eenmaal zo. Daarom, halen organisaties, ministeries, bedrijven graag deskundige Nederlanders naar het land.

Het wordt dan ook tijd, dat degenen die zo afkeren van Nederland, simpelweg eens gaan erkennen, dat Suriname niet zonder Nederlandse steun en ondersteuning kan. De kop in het zand steken en je blijven verzetten tegen Nederland, omdat het de voormalige kolonisator is, werkt contraproductief en helpt niet mee bij het opbouwen van het land, waaraan al sinds 1975 wordt gewerkt en nog steeds niet is afgerond.

Tot slot: en woont feitelijk de helft van de Surinaamse bevolking niet in Nederland?

PK

error: Kopiëren mag niet!