De voorzitter van de Feydrasi Fu Afrikan Srananman, Iwan Wijngaarde, hield dinsdag 17 januari een persconferentie met een groep kunstenaars naar aanleiding van de ontevredenheid over de wijze waarop het winnend kunstwerk voor het nog te bouwen monument voor het slavernijverleden tot stand is gekomen, zo beweerden de aanwezige kunstenaars.
Er heerst grote ontevredenheid over de wijze van de selectie van de kunstenaars. Enkele kunstenaars hebben zelfs tegenover de pers aangegeven bepaalde zaken “corruptief” te vinden. Ook zouden zaken niet zuiver zijn en komen bepaalde zaken neer op belangenverstrengeling.
Een kunstenaar zei daarop, dat niet onderschat moet worden dat met het kunstproject een bedrag van 1 miljoen euro is gemoeid. Dagblad Suriname heeft dit bedrag proberen te verifiëren, maar kon nog geen bevestiging krijgen.
De kunstenaars zijn verder van mening, dat de boodschap iedereen bereikt had moeten hebben om mee te kunnen doen aan de ontwerpwedstrijd. Zij betreuren dat dit niet is gebeurd.
De voorzitter van de Feydrasi Fu Afrikan Srananman bestempelde dit als “werken in hokjes”. Volgens Wijngaarde zou het juist zo moeten zijn dat alle kunstenaars over de gelijke kans zouden moeten beschikken om mee te kunnen doen aan de ontwerpwedstrijd. Kunstenaar Reinier Asmoredjo wees op de gang van zaken, dat hij bij de eerste ronde ver voor stond op de rest van de deelnemers qua puntenaantal, maar bij de tweede ronde niet goed genoeg bleek. “Ik ben eruit getrapt”, liet de kunstenaar weten tijdens de persconferentie. Asmoredjo plaatst vraagtekens bij deze gang van zaken.
De roep van de ontevreden groep is om alles opnieuw te doen. Als het aan de kunstenaar Udenhout ligt dan worden alle kunstenaars van Suriname bij elkaar opgeroepen om met zijn allen gezamenlijk te werken aan een ‘monument slavernijverleden’. “Laten wij het dan samen doen”, merkte hij op. Udenhout benadrukte dat zijn kunstwerk juist gericht is op leiderschap. In het kunstwerk komt naar voren, dat een voormalig tot slaaf gemaakte, de rest van de groep, na de afschaffing van de slavernij, de vrije wereld intrekt om nieuwe initiatieven te ondernemen. “Want als je hoort dat je vrij bent kan je niet alleen blij blijven, je moet ook ondernemen”, is zijn uitleg bij het kunstwerk.
Ook vanuit het publiek stelde een vrouw dat zij zich niet kan herkennen in het winnend beeld. “Dit beeld spreekt niet tot ons. Een beeld moet tot je spreken.” Bovendien vroeg zij waarom de inheemsen ontbreken in het beeld. Een andere bezoeker merkte op dat ook meegenomen dient te worden het leed van vrouwen, kinderen en de spirituele onderdruking. Daarin kreeg ze bijval van de kunstenaars.
RB