Mr. Kanhai vraagt vrijspraak voor Srefidensi-moordverdachte Stroka

Mr. Irwin Kanhai heeft Kantonrechter mr. Maitrie Kuldip Singh op grond van grote discrepanties tussen het politiedossier en de verrichtingen van de rechter-commissaris vrijspraak gevraagd voor de verdachte S.S.

Acht jaar geëist 

De beklaagde is poging tot moord, poging tot doodslag, diefstal middels geweld, illegaal vuurwapenbezit en illegaal munitie bezit ten laste gelegd. Het Openbaar Ministerie heeft 8 jaar gevangenisstraf geëist tegen de beklaagde.

Zwaargewonde agenten

S.S. staat terecht vanwege zijn betrokkenheid bij de schietpartij waarbij Vincent Meiland (40) in de nacht van 24 op 25 november 2021 van het leven werd beroofd. Tijdens de schietpartij met dodelijke afloop raakte agent van politie eerste klasse Ronny Rogers zwaargewond, hij is verlamd. Brigadier Diego Watson heeft een kogel die hem trof nog steeds in zijn kaak zitten. Beide manschappen zijn ingedeeld bij de Justitiële Bijstandsdienst (JBT).

Discrepanties

De staande magistratuur wordt tijdens de strafzitting uitgemaakt door mr. R. Lobo, mr. I. Kanhai, mr. J. Nibte en mr. P. Baldew. Verdediger Kanhai wees in zijn pleidooi op discrepanties tussen het politiedossier en het onderzoek verricht door de Rechter-Commissaris.

Gecorrigeerd

Kortheidshalve werden slechts enkele voorbeelden van de afwijkingen aangehaald. Verdachte S.S. is op 8 januari 2022 gehoord door de politie. Hij heeft het proces-verbaal gelezen en ondertekend. Op 10 januari daaropvolgend hebben de verbalisanten de verdachte een gecorrigeerde versie van het proces-verbaal voorgelegd en gevraagd om ondertekening daarvan.

Teken snel

De agenten gaven te kennen, dat er een melding was binnengekomen en weg moesten. Hun woorden waren ‘teken snel we moeten weg.’ S.S. heeft het gecorrigeerd verslag niet gelezen, hij heeft het direct ondertekend. Dit terwijl zijn handen geboeid waren.

Confrontatieverhoor

Kroongetuige brigadier van politie Watson die deelnemer was in de schietpartij, bevestigde, dat ook hij de gecorrigeerde versie van de verklaring gedaan tijdens het confrontatieverhoor tussen hem en de verdachte (er was een gedeelte eruit gehaald), moest ondertekenen.

Onwaarheden en vervalsingen

Zowel verdachte als de brigadier van politie geven aan, dat het dossier wemelt van onwaarheden en vervalsingen. Naar zeggen van raadsman Kanhai is zijn cliënt de mening toegedaan, dat de politie een bepaalde bedoeling heeft gehad die de verdachte niet kan verklaren.

Afwijkende verklaringen

Getuige Mack Nack heeft tegenover de politie en de rechter-vommissaris van elkaar afwijkende verklaringen afgelegd. Tijdens het politieverhoor verklaarde de getuige te hebben gezien wat er op een gegeven moment plaatsvond. Tegenover de rechter-commissaris maakte de getuige duidelijk, dat de verklaringen waren gebaseerd op horen zeggen. 

Niets gezien

Er werd niet gezien, dat een man gekleed in een zwarte trui en naast hem iemand in een witte trui tegenover een manspersoon met een bril (zijnde agent van politie) Watson stond. Ook werd niet gezien, dat de man in de witte trui (zijnde S.S.) een wapen in zijn hand hield.

Onbegrijpelijk

Het is voor mr. Kanhai onbegrijpelijk, dat het Openbaar Ministerie uitgerekend deze compleet andere verklaringen dan die bij de politie zijn afgelegd, worden gebruikt als bewijs. Aan de rechter werd gevraagd om de verdachte vrij te spreken van poging tot doodslag.

Diefstal

Ten aanzien van diefstal van het vuurwapen en munitie van brigadier Watson werd aangehaald, dat de vervolgingsambtenaar uitgaat van een intentie, echter worden intenties in het strafrecht niet afgestraft, indien er geen sprake is van een begin van uitvoering. Het bezit van het wapen en de munitie was niet volledig. Die zijn kort na het incident aan de politie afgegeven. De advocaat is van mening, dat de conclusie van de verdachte geen andere kan zijn, dan hem voor de gehele tenlastelegging vrij te spreken.

Merkwaardigheden

Waarnemers van de moord en het strafproces wijzen op merkwaardigheden die uit de misdaad en de vervolging daarvan naar voren springen.

OPZ

Aangezien er manschappen van politie betrokken zijn bij het incident, is de Afdeling Onderzoek en Personeelszaken (OPZ) mede belast met het onderzoek. Het horen van de politieagenten wordt door deze afdeling gedaan.

Tegenstrijdig

Er zijn tegenstrijdige verklaringen afgelegd en een rapport is verkeerd in elkaar gezet door de politie. Bepaalde verklaringen werden uit het politierapport verwijderd. Deze fout wordt geweten aan onervarenheid van de verbaliserende agent.

Meerdere daders

Het staat vast, dat er meerdere personen betrokken zijn geweest bij het Srefidensi-incident waarbij Vincent Meiland de dood vond, maar er staat maar één persoon in de beklaagdenbank.

Wapens

Er is uit verschillende richtingen geschoten. Er zijn meerdere patroonhulzen aangetroffen. De vraag is welke zijn afkomstig uit de politiewapens. Niemand heeft iets gezien, foto’s gemaakt of gefilmd. Naar zeggen van de politie zijn er geen camerabeelden vastgelegd. Het apparaat was buiten werking.

Medeschuldigen

Er was een illegale danspartij gaande was in bar-dancing BM Lounge. Er was in verband met Covid-19 een landelijke lockdown ingesteld. De politieagenten die zich daar bevonden waren in ernstige overtreding. Hun aanwezigheid ter plaatse was niet ambtshalve. Zij waren in burger gekleed maar droegen hun dienstwapens bij zich.

Wordt vervolgd.

HD

error: Kopiëren mag niet!