Perry Pinas: “Mijn busje veranderde in een schaafijs productie- en delivery bedrijf op wielen”

Moshiro Snow is gebaseerd op samenwerken

Perry Pinas is de oprichter en eigenaar van Moshiro Snow, een schaafijs productie- en delivery bedrijf. In een gesprek met Dagblad Suriname vertelt hij hoe het allemaal begonnen is. Pinas is een Life coach die al 30 jaar, door middel van de bijbel, mensen helpt hun leven up te graden en ook met hun problemen om te gaan.

“Om studenten van Powakka te helpen met werkgelegenheid en de economische problemen ben ik founder en owner geworden van Moshiro Snow. Ons concept is: Breng je product naar de klant toe, in plaats van te wachten op de klant. Bied een service aan, in plaats van alleen maar een product”, geeft Pinas aan.

De betekenis achter de naam Moshiro

Pinas vertelt, dat Moshiro een inheemse term is die wordt gebruikt wanneer familie en vrienden, buren, dorpsgenoten bij elkaar komen om een groot en zwaar werk te verzetten. “Het is gebaseerd op een ander helpen en samenwerken. Vooral zwakken in de samenleving.”

Volgens Pinas is dit beter dan een sociale zaken kantoor. Daarbij haalt hij ook een voorbeeld aan. “Als je een alleenstaande moeder helpt met haar kostgrondje dan heb je haar een ‘hengel’ gegeven in plaats van een ‘vis’. Dan heb je haar voor haar leven geholpen.” Die ‘vis’ kan naar zijn zeggen vergeleken worden met hulp voor één dag of enkele dagen, zoals dat bij Sociale Zaken gebeurd.

“Sociale Zaken maakt de persoon afhankelijk, moshiro (de sociale zaken van het dorp) maakt de persoon financieel/mentaal, emotioneel zelfstandig. Sociale Zaken maakt personen lui, moshiro maakt de personen actief wanneer ze anderen hard zien werken en zo bergen zien verzetten. Sociale Zaken breekt mensen hun zelfrespect en vertrouwen in eigen kunnen, moshiro bouwt andere hun vertrouwen in eigen kunnen. Sociale Zaken is onpersoonlijk, je bent gewoon een nummer. Moshiro brengt familie, vrienden, dorpelingen, buren, culturen, stammen en gebieden bij elkaar. Sociale Zaken stimuleert bedelen, moshiro stimuleert ondernemen en samenwerken. Sociale Zaken maakt zelfzuchtig, moshiro stimuleert gevoel voor anderen en delen met anderen. Sociale zaken maakt de persoon ondankbaar, moshiro maakt personen dankbaar.”

Het idee achter de onderneming

Aan Pinas is de vraag gesteld hoe hij op het idee is gekomen om met deze onderneming van start te gaan. Hierop geeft hij aan, dat hij met het vraagstuk zat, hoe zijn bijbelstudenten te helpen met werkgelegenheid. “In Powakka zelf is er gebrek aan werkgelegenheid. Dus moest ik met iets komen dat een ieder ter plekke kan doen en waarvoor je geen geweldige opleiding nodig hebt. We waren voor ontspanning te Blaka Watra. Ik had schaafijs als traktatie. Toen ik het aan m’n bijbelstudenten uitdeelde kwamen ook andere Blaka Watra bezoekers om een ijsje vragen. Ik gaf ze ook. Later kwamen er meer personen en vroegen als ze schaafijs konden kopen! Toen kwam het idee in me op …Schaafijs! Het is een product dat daar ter plekke gemaakt kan worden, het is goedkoop om te maken en je hoeft geen geweldige training ervoor te hebben en het is goed betaald.”

Biedt een service aan in plaats van een product;, was het advies dat Pinas kreeg van een buitenlandse business training. “Daarom zette ik een ijsbox vol geschaaft ijs op die stoel naast me in de auto en begon zelf schaafijs van uit m’n auto te verkopen. Om de hele dag door te kunnen verkopen installeerde ik een machine in de auto. Zo kon ik ook meer ijsjes per dag verkopen. Mijn busje veranderde toen in een schaafijs productie- en delivery bedrijf op wielen”, vertelt Pinas verder.

In november 2021 heeft Pinas zijn training bij Arthem Consultancy afgerond en is toen gestart met zijn onderneming.

Pinas: “Er is nergens in de wereld zo een schaafijs verkoopbusje waarbij je vanuit je driver seat gelijk een schaafijs kan maken en verkopen. Nergens anders kan je een schaafijsman bellen voor minimaal 4 ijses en hij levert het ter plekke. Het wordt ook vlak voor je gemaakt, dus je ziet hoe het gemaakt wordt. Je kan op advies ook zelf bepalen welke mix je wilt of als je meer stroop wilt.”

Ook worden bij Moshiro Snow opties geboden. Bij heet weer kan men schaafijs kopen en bij regenweer koffie en thee. 

Er zijn 4 smaken/combinaties schaafijs verkrijgbaar, te weten markoesa stroop/strawberry stroop (meest verkocht), markoesa stroop/strawberry stroop/sinas sap, markoesa stroop/strawberry stroop/sinas sap/Borgoe rum (populair) en Markoesa stroop/strawberry stroop/sinas sap/Parbo Radler (met een lekkere prik).

Positieve feedback

Op de vraag of de ondernemer ook veel positieve feedback ontvangt zegt hij: “Dit is het mooie van Surinamers, ze hebben me echt enthousiast positieve feedback gegeven. Dit is goed want in het begin dacht ik dat men me zou uitlachen! Sommigen geven me zelfs tips waar ik zeker veel kan verkopen, welke smaken gaan inslaan enzovoorts. Ook op social media ben ik viraal gegaan. Het mooiste vind ik, dat vooral bij bedrijven en in gezinnen schaafijs mensen bij elkaar brengt. Ik geniet ervan om mensen te zien genieten. Dit is veel beter dan het geld dat ik verdien.”

Als een van de obstakels noemt hij de inflatie. “Ik moet geregeld de prijzen aanpassen en met kunst en vliegwerk kijken hoe ik nog steeds mijn dagelijkse target haal. Door samenwerken voorop te stellen en niet solo te werken zijn obstakels minder zwaar”, stelt Pinas. 

Toekomstplannen

Pinas streeft naar franchise verkoop in de toekomst. “Een Moshiro Snow hoekje met flavour station, schaafijsmachine en photo booth in restaurants, hotels en recreatieoorden.” Ook geeft hij aan, dat hij in gedachten heeft een schaafijs drive-thru op te zetten aan de Dr.Sophie Redmondstraat, waar de eindhalte van de bussen is. 

Boodschap voor de samenleving

Zijn boodschap aan de samenleving is ‘begin waar je bent met wat je hebt’.

“Als je een eigen onderneming hebt dan kan je beter omgaan met de steeds veranderende economische situatie. Als de prijzen stijgen dan gaan mijn prijzen en ook m’n dagloon met de stijging mee. Maar, als ik voor een baas alleen werk dan houd m’n dagloon geen gelijke trend met de prijsstijging. Ik kom dan geld tekort.”

Tot slot zegt Pinas: “Onderwijs is de sleutel. Investeer in een businesstraining (bijvoorbeeld bij Arthem Consultancy). Dan heb je niet alleen de kennis, maar ook een team achter je. Ze kunnen je helpen je idee om te zetten in een missie en je missie om te zetten in een plan en je plan in een business.”

Contact opnemen met Moshiro Snow

Via de Facebookpagina ‘Moshiro Snow’ kan contact worden opgenomen met Perry Pinas of via het nummer 8883324.

SK

error: Kopiëren mag niet!