“Vrees als ondernemer dat je ieder moment van het leven beroofd kunt worden”

Ondernemer Rocky gaf in gesprek met Dagblad Suriname zijn mening over de ontstane situatie in het land met betrekking tot criminaliteit en de brokkelige zekerheid en veiligheid van kleine ondernemers.

Ondernemers leven met vrees

Voor Rocky is het als ondernemer een situatie waarbij je jezelf afvraagt hoe het verder zal gaan met het land. Voor vele andere ondernemers waarmee Rocky dagelijks in contact staat is dit ook het geval. Rocky zegt tegen de redactie, dat het niet meer prettig is als ondernemer om een kleine zaak te hebben. “Je hebt als ondernemer dan niet alleen de problemen die de koers met zich meebrengt, maar je hebt ook een vrees dat je op ieder moment van je leven beroofd kan worden”, zegt hij.

Thuis zitten is geen optie

Hij nam zelf drie jaar geleden het initiatief met zijn onderneming te starten, omdat hij het geen optie vond om thuis te zitten. “De tijd laat het niet toe, dat je thuis zit en niets productiefs doet met je tijd”, zegt Rocky. Zijn vrouw is gelukkig ook werkende, en zo gaan ze door de laatste moeilijke tijden. Voor hem en zijn wederhelft is het nu elke dag bidden dat het hen goed gaat en dat ze elkaar weer mogen zien na het werk, en dat is volgens Rocky echt in de late avond. 

Hij vindt het jammer dat het zo ver is gekomen, dat je ondanks alle inzet leeft met onzekerheid. Hij zegt verder, dat de tijd er ook voor zorgt dat criminelen zich zo gaan gedragen. “De tijd is voor de werkenden al hard, dus u begrijpt dat de niet werkenden het nog moeilijker zullen hebben”, is Rocky van mening.

Buitenlandse investeerders

De onderneming waar Rocky de eigenaar van is, komt vaak in contact met buitenlandse investeerders die echt willen samenwerken. Rocky zegt, dat het aardig lukt om hen gerust te stellen dat hun investering geen verlies zal zijn. De meeste vragen die hij nu krijgt, naast het feit dat de investering geen verlies zal worden, zijn vragen die erop neerkomen dat men vraagt hoe het staat met de criminaliteit in het land. De investeerders volgen ook het nieuws en zien ook wat er allemaal in het land gebeurd. Hierdoor raken, behalve de Surinaamse burgers, ook de buitenlandse investeerders in paniek. “Ze willen zekerheid, als je ze dat al met je beleidsplan kan tonen, rest het jou nog alleen alle andere geruchten die je niet in handen hebt te ontkrachten. De criminaliteit is een van de moeilijke dingen waarvan je niet makkelijk een concrete schatting kan maken hoe het zal zijn. Niemand weet immers wanneer die een doelwit wordt van criminele activiteiten”, zegt Rocky.

Zekerheid en veiligheid

Als ondernemer praat Rocky voor alle andere ondernemers en zegt dat hij hoopt, dat de regering ook al kan de koers niet teruggebracht worden naar een van 7, maar dat ze tenminste de veiligheid op zullen voeren, om ondernemers met een gerust hart hun werk naar behoren te laten doen. Om verder de rust ook internationaal terug te laten keren, want de wereld ziet wat er gebeurt en die wil ook zekerheid hebben, vooral wanneer het gaat om het drijven van handel.

GW

error: Kopiëren mag niet!