Oxfam pleit voor onmiddellijke aanpak ongelijkheid.

Naar aanleiding van het World Economic Forum in het Zwitserse Davos, dat normaal vanaf vandaag zou plaatsvinden maar is uitgesteld naar de vroege zomer, stelt Oxfam een nieuw rapport ‘Ongelijkheid doodt’ voor.

De centrale idee is dat volgens Oxfam ongelijkheid tussen mensen voor ongezondere en ongelukkigere samenlevingen zorgt, maar ook voor meer overlijdens.

“Ongelijkheid draagt bij aan de dood van minstens 21.000 mensen per dag, of één persoon elke vier seconden.” Die berekening komt uit onderzoeken naar toegang tot gezondheidszorg en voeding, naar de gevolgen van klimaatverandering en naar gendergerelateerd geweld, zegt Oxfam.
Vervolgens verbindt Oxfam de problemen in de wereld rechtstreeks met het vermogen van de rijksten. Volgens Oxfam hebben de tien rijkste mensen ter wereld, namen als Elon Musk, Jeff Bezos en Bill Gates, hun vermogen de afgelopen twee jaar ruim verdubbeld. “Van in totaal 700 miljard tot 1,5 biljoen dollar, met een snelheid van 15.000 dollar per seconde. Er komt elke 26 uur een nieuwe miljardair bij. Tegelijk heeft de pandemie meer dan 160 miljoen mensen in de armoede gedwongen”, meldt het rapport.
De organisatie pleit voor “een eenmalige solidariteitstaks voor de superrijken omdat deze crisis een uitzonderlijke aanpak vergt”. En daarna “een progressieve jaarlijkse belasting op het vermogen van multimiljonairs” (mensen met een vermogen boven 1 miljoen euro, red.)

error: Kopiëren mag niet!