Minister Vorswijk: “Als je onderdak nodig hebt en je hebt een perceel gekregen, waarom zou je niet bouwen”

Ondanks onderzoek naar malversaties rond bouwsels op het Sabaku Project

Minister Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) stelt, dat in de brieven die door de president naar personen met een perceel te Sabaku Project zijn gestuurd, niet staat dat er niet gebouwd mag worden. “Als je onderdak nodig hebt en je hebt een perceel gekregen,

waarom zou je niet bouwen”, aldus de bewindsvrouwd. Zij wacht de resultaten van onderzoek door de presidentiële commissie af. Die commissie moet de kwestie van het  Project onderzoeken, en moet volgende maand verslag uitbrengen. 

Bepaalde mensen zijn reeds begonnen met bouwen, terwijl de president heeft aangegeven dat er geen rechtshandelingen gepleegd mogen worden in het gebied. President Santokhi: “Dubbele en incorrect uitgegeven gronden te Sabaku worden ingetrokken.”

Deze zaak zorgde vorig jaar voor veel commotie. Obed Kanapé (ABOP-fractieleider), kreeg samen met Edgar Sampi(ABOP) in rap tempo terreinen toegewezen van het ministerie.

Dagblad Suriname heeft ook informatie waaruit blijkt, dat naaste familieleden van Mahinder Jogi (VHP) grond hebben gekregen. President Santokhi deelde in bijzijn van vicepresident

Ronnie Brunswijk mee, dat personen die meer dan één perceel hebben gehad bij het Sabaku Project, de extra percelen moeten inleveren. Dit geldt voor zowel natuurlijke of rechtspersonen.

Ook bij de personen of rechtspersonen die gronden in strijd met de procedures hebben gekregen zullen die percelen worden ingetrokken. Volgens de president is dit besloten in de regeringsraad. Het zijn logische zaken stelde het staatshoofd. De aankondiging over het intrekken van de percelen maakte president Santokhi bekend op een regerings persconferentie. Dit besluit is genomen in de regeringstop op basis van het dossier verkregen van de minister van Grondbeleid en Bosbeheer.

De kwestie Sabaku werd een heet hangijzer binnen zowel de coalitie alsook de samenleving.

Vp beschermt minister GBB en stelt dat niets verkeerd is gedaan

President Santokhi had eerder gesteld dat de uitgifte van grond aan parlementariërs onethisch is. Het staatshoofd keurde dit af. Hij stelde dat dit haaks staat op de belofte van grond voor zij die het nodig hebben. Politici hebben geen voorkeur. Voorts stelde hij, dat het volledig dossier is opgevraagd van GBB. Volgens Santokhi houdt minister Vorswijk van GBB vol dat er niets verkeerds is gedaan. Vicepresident Ronnie Brunswijk nam het op voor de minister en stelde dat er nergens staat, dat politici geen grond mogen krijgen. Hij zei ook, dat voortaan het volk voorkeur zal krijgen boven politici. Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken stelde al eerder dat de uitgegeven beschikkingen voor percelen bij Sabaku nietig verklaard moeten worden. Er blijkt geen vergunning te zijn gegeven door OW, voor de verkaveling.

error: Kopiëren mag niet!