Na zo’n 20 jaar weer diploma-uitreiking AMTO

Voor het eerst in zeker zo’n 20 jaar vond weer een diploma-uitreiking plaats op de AMTO, Avond Middelbare Technische Opleidingen, een onderwijsinstelling voor volwassenen die, sinds haar instelling in oktober 1981, studenten heeft opgeleid en klaargestoomd voor de maatschappij.

Decentralisatie

“Vanwege de toenemende belangstelling en groei van de opleidingen, en niet te vergeten het decentralisatie proces, zijn er naast de hoofdschool in Paramaribo aan de Jaggernath Lachmonstraat, ook dependances te Lelydorp, Paramaribo-Noord (Geyersvlijt), Nickerie, Saramacca en sinds kort in 2020 ook te Moengo opgezet”, geeft directeur Hendrik Pinas in een interview met de redactie van Dagblad Suriname te kennen.

We kunnen de koers overwinnen

De directeur van het Polytechnic College, Robby Holband, sprak de ruim 70 geslaagden toe en gaf hen mee om niet te stoppen met het studeren. “Het is belangrijk dat dit wordt gezien als het begin en niet als het einde.” Hij gaf de geslaagden verder mee, dat het Polytechnic College op ze wacht om ze zodoende te verwelkomen, waarop de geslaagden terug antwoordden dat de koers hen het leven ietwat moeilijker maakt. “De koers kunnen we overwinnen”, benadrukte hij verder. Voor hem is toch belangrijk, dat er motivatie is om door te gaan met het studeren, gezien het feit dat Suriname een klein percentage aan studenten heeft die doorstuderen na de afronding van hun middelbare school. 

Marktwaarde technisch personeel aan het stijgen 

Ook Mickey Pocorniwe, directeur van het bedrijf Alginco, bracht zijn boodschap naar de geslaagden toe en deelde hen in het begin van zijn toespraak mee, dat hij als kenner van de technische branche kan zeggen dat hun diploma de waarde heeft van schatkistpapier bij de Centrale Bank. Verder legde hij de nadruk op de grote vraag van bedrijven naar technisch personeel. Hij gaf ook als kenner van de branche aan, dat er weinig aanbod is van technisch personeel en dat de vraag hierdoor stijgt. Samen met de vraag stijgt nu dus ook het marktwaarde van iedere technische personeelslid. 

Een goed voorbeeld was voor Pocorni de eerste klasse lasser die in Guyana voorheen 125 Guyanese dollar per dag ontving en binnen een tijdsbestek van een jaar 1.500 Guyanese dollar kreeg. Hij zei, dat er ook rekening gehouden moet worden met het feit, dat Suriname bezig is om zich klaar te stomen om straks net als olieproducerend Guyana de oliemarkt op te gaan. Daarvoor zullen ook technische arbeiders nodig zijn. Dit betekent verder, dat de marktwaarde en het aanvangssalaris van technische personeelsleden nog hoger gelegd gaat worden. Al met al kan gezegd worden, dat de geslaagden een hele belangrijke rol in de samenleving zullen gaan moeten vervullen.

AMTO een invulling voor het bedrijfsleven

Pinas zegt verder, dat de instelling al een geruime tijd bezig is te werken aan capaciteitsversterking en versterking van het onderwijsproces om uiteindelijk te zorgen voor doelbewuste studenten voor het beroeps-technisch onderwijs die beschikken over de juiste competenties om de economie van Suriname te helpen opkrikken. 

De directeur deelt ook mee, dat er momenteel een transitie in de opleiding zou moeten plaatsvinden in een CBET-model (Competence Base Education and Training). Dit gebeurt vanwege de moeilijke situatie in het land wel, maar middels de Blue Ocean Strategy. “De Blue Ocean Strategy houdt in, dat waarden nu gezamenlijk zullen worden ontwikkeld en nieuwe marktgebieden zullen worden ontdekt”, zegt hij op de vraag wat deze strategie eigenlijk inhoudt. 

Ook de kwaliteitsverbetering die nu plaatsvindt op het AMTO door middel van dataverzameling, data-analyse en data-implementatie van scholen, overheid en het bedrijfsleven is van belang voor zowel een korte als een lange termijn visie en strategie.

Afsluitend in het gesprek geeft de directeur nog aan, dat de AMTO nieuwe uitdagingen aangaat, nieuwe successen boekt, gemotiveerde, goed opgeleide en succesvolle studenten aflevert en een feedback instituut wordt voor studenten en werknemers. Dit zal volgens de directeur kunnen leiden tot technische personeel dat past binnen het bestek van het bedrijfsleven, non-gouvernementele organisaies  en de overheid.

GW

error: Kopiëren mag niet!