Aanslag op Kantongerechtsgebouw – Granaatwerper aangetroffen

Minister Amoksi: “Dit zal niet met een sisser aflopen” – Minister Mathoera: “Onderzoek bij Nationaal Leger: gebruikte wapens afkomstig uit het leger

Twee mannen op een bromfiets hebben vrijdagavond schoten afgevuurd op het gebouw van het Kantongerecht aan de Monseigneur Wulfinghstraat in Paramaribo. Ook werd een tas op het terrein gegooid.

In de tas werd een raketvormig projectiel aangetroffen. Het gaat mogelijk om een RPG-7. De RPG-7 is een op veel plaatsen geproduceerde en gebruikte draagbare granaatwerper die bedoeld is tegen tanks. Het wapen is ontworpen door de Sovjet-Unie.

Verder werd een aantal hulzen gevonden.

Voor het onderzoek werd onder andere de zogenoemde bombsquad is ingeschakeld.

Inmiddels verschijnen allerlei berichten op social media. Velen vragen zich natuurlijk af wat de reden is geweest voor deze aanslag op de rechterlijke macht en ook zijn er vragen over de herkomst van de granaatwerper. Zelfs wordt gesuggereerd, dat de daders mogelijk het gebouw wilden opblazen.

Camerabeelden hebben de aanslag vastgelegd. Te zien is hoe een van de mannen de tas op het terrein gooit en vervolgens schoten afvuurt.

Het moment dat een van de daders tas op het terrein gooit.

Het Korps Politie Suriname was zaterdagochtend nog niet uitgekomen met een persbericht over de aanslag.

Persconferentie

Vicepresident Ronnie Brunswijk belegde naar aanleiding van de aanslag een spoed persconferentie zaterdagmiddag rond het middaguur. Hij sprak van een aanslag op de democratie.

“Dit zal niet met een sisser aflopen”

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie zei onder andere, dat het onderzoek naar de aanslag in volle gang is. “Deze daad keur ik af in de meest krachtige bewoordingen. Het is een aanslag tegen de rechterlijke macht, tegen de democratische rechtsstaat  en dit zal niet met een sisser aflopen. Er is al een speciaal team ingesteld met een Officier van Justitie aangewezen door de procureur-generaal. Het is een daad van intimidatie om het land te destabiliseren. We zien al een verruwing van de criminaliteit. Laat mij aangeven, dat wij ons niet zullen laten intimideren. Deze zaak wordt tot de bodem uitgezocht, met internationale hulp ook.”

Ook onderzoek binnen Nationaal Leger, het gaat om leger wapens

Ook de minister van Defensie, Krishna Mathoera, zei de aanslag af te keuren. “Het is tegen de wijze waarop wij in onze samenleving leven. Ik veroordeel dit met de krachtigste bewoordingen. We zijn er als samenleving niet bij gebaat. De gevonden granaten zijn vernietigd om veiligheidsredenen onder toezicht van deskundigen. Naast strafrechtelijk onderzoek wordt ook administratief onderzoek binnen het Nationaal Leger verricht, omdat het om leger wapens gaat. Dit is een ernstig onderzoek. We tasten in het duister wat betreft het motief van de daad en ook wij laten ons niet intimideren. De veiligheid wordt opgevoerd. Maatregelen om de samenleving gerust te stellen. Meer voertuigen worden ingezet in de surveillance en alle strategische objecten worden extra beveiligd”, sprak de bewindsvrouwe.

PK

error: Kopiëren mag niet!