Minister Ramadhin: “Garanderen van de gezondheidszorg”

Amar Ramadhin, minister van Volksgezondheid, stelt dat het werken binnen zijn ministerie vanaf zijn aantreden een zeer bewogen ervaring is geweest. Er is heel veel dynamiek in de zorg alsook de nodige problemen, maar ook wat hoogtepunten. Allereerst is de Covid-pandemie onderhevig geweest aan een transformatie met de incorporatie van Covid-zorg per 1 januari 2022 in de reguliere zorg waarbij het aantal Covid-gevallen minder ernstig zijn geweest in de tweede helft van 2022. Dat gaf ruimte aan de zorg om weer op te leven. 

Er zijn desalniettemin veel problemen die zijn ontstaan in de Covid-situatie, zoals financiële- en arbeidsperikelen en stakingen in de zorg die voor de nodige uitdagingen hebben gezorgd. 

“Al met al is een hoogtepunt dat wij wel het besluit hebben kunnen nemen om met de totale zorgsector de zorg op te schalen. Er zijn namelijk een paar infrastructurele projecten opgeleverd, twee niertransplantaties die succesvol zijn uitgevoerd, het succesvol uitvoeren van tal van missies, het opleveren van 9 ambulances aan de zorgsector alsook een aantal projecten dat is goedgekeurd in 2022.

Immuniteit status China

China was met het weer uitbreken van Covid voor grote delen gesloten en is per 6 januari weer opengesteld. Gezien de goede relatie tussen China en Suriname bestaat de angst dat ook deze uitbraak weer naar Suriname kan overwaaien. De Volksgezondheid minister zegt, dat er wel degelijk rekening wordt gehouden met Covid, maar dat er ook naar de trend in andere landen wordt gekeken. 

“Het is niet correct om alleen naar China te kijken. Je kan geen beperkingen opleggen aan de vrijheid van mensen en wat er is gebeurd is, dat de weerbaarheid niet is toegenomen en de vaccinatiegraad in China laag is. Mensen bouwen weerbaarheid op door te vaccineren en of de virus door te maken.”

Er kan niet veel gebeuren als mensen langdurig opgesloten zijn in een ruimte, want dat helpt ook niet om de immuniteitsstatus op te werken. 

“In Suriname hebben we een laag percentage aan gevaccineerde, maar zijn er wel veel mensen die Covid hebben gehad, dat heeft geholpen met de immuniteit situatie in het land. Suriname heeft geen rechtstreeks vliegverkeer met China. Chinezen die dus via Europa komen naar ons land, hebben als eerste linie van defensie die negatieve test die zij moeten overleggen. Het kleine percentage Chinezen dat doorkomt is eventueel verwaarloosbaar. Er is overigens geen prognose vanuit het Olympic Medical Physicians (OMP) gegeven waarbij wij kunnen verwachten te maken te krijgen met echte Covid-gevallen uit China. Er is tevens gekeken naar data in de wereld waar geen enkel beperkende inreis maatregelen zijn getroffen.”

Benoemen van commissies

Het streekziekenhuis in Nickerie Mungra Medisch Centrum, MMC, heeft management problemen. Er is in dit verband een interim management team benoemd. Volgens Ramadhin merk je dat er behalve management issues, er veel financiële problemen de overhand nemen. Het heeft allemaal te maken met een tekort aan geld, er zijn heel veel openstaande crediteuren waar geen hulp geboden kan worden. De regering heeft echter de gewoonte om commissie op commissie te benoemen in plaats van de directie of management team in kwestie te vervangen. Waarom er perse weer een commissie benoemd moest worden verklaart de volksgezondheid minister vervolgens als, dat er met verschillende perspectieven ook meer ondersteuning geboden kan worden. Een directieteam hoeft niet vervangen te worden als er geen sprake is van een integriteitsprobleem. “Je kan wel ondersteuning bieden. Wij hebben niet de attitude om te benoemen en te ontslaan. Het werk als interim team is onbezoldigd. Vanuit de overheid is er een bepaalde visie die ondersteund wordt, en dat is een strategie toepassen om managementteams te ondersteunen.

Kwestie rattenplaag Nickerie 

Minister Ramadhin is samen met andere ministers vertrokken naar Nickerie om een persoonlijk oriëntatie te doen van de rattenplaag daar. Afgelopen jaar, toen het ministerie een melding kreeg van toename van de Ziekte van Weil, werd gelijk geïntervenieerd. Aan een RGD arts is gevraagd een goede assessment te maken van het probleem en de milieu inspectie heeft een rapportage uitgebracht. Uit die informatie uit het veld is geconstateerd, dat er enorm veel grof vuil zowel in de landbouwgebieden als de urbane gebieden was. “We zijn een aantal weken bezig geweest met het opruimen van grof vuil waardoor er een afname was opgetreden Voorlichting was ook op de agenda via de RGD-klinieken. Gaandeweg merk je, dat met het weer ophopen van grof vuil er weer sprake is van een rattenplaag. Een verschil met de vorige is dat er nieteen zodanige melding is gekomen van de Ziekte van Weil. Volksgezondheid heeft een rol in het voorkomen van een uitbraak, het geven van voorlichting en risicocommunicatie. Voor wat betreft de volksgezondheid is de ziekte beheersbaar.”

De belangrijkste doelstelling die het ministerie heeft voor 2023 is de financiering van het zorgstelsel. “Wij willen het nationaal zorgbudget, is het budget dat bij elkaar berekend moet worden, dit jaar implementeren. Wat kost de zorg de staat en wat kan er buiten de begroting om gegoten worden in een nationaal budget om gezondheidszorg te garanderen? Het tweede doel is het zwaar inzetten op preventie om de dure curatieve zorg waar mogelijk te besparen”, aldus minister Ramadhin .

NK

error: Kopiëren mag niet!