“Ondernemen in 2023 wordt een moeilijke uitdaging”

Enkele kleine ondernemers zeggen in gesprek met de redactie van Dagblad Suriname, dat zij hun prijzen ook moeten aanpassen vanwege de prijsstijging van producten en goederen in de winkels. Sarmuela, die een nagelstudio heeft, geeft aan dat zij gedwongen is haar prijzen te verhogen.

“De spullen die ik gebruik zijn nu veel duurder geworden. Je kan goedkope vinden, maar die blijven niet lang en mijn klanten voor de gek houden doe ik niet, dus ik gebruik kwaliteit. Nagellak is al SRD 65 per fles en duurder, de top coat is SRD 465, base coat ook in de zelfde prijsklassen. Nagelpoeder kost SRD 975 groot en een grote fles professional liquid is al te verkrijgen tussen SRD 2.000 en SRD 2.500. Ik kan geen kleine dingen kopen, daaraan verlies je. Dus ik koop mijn dingen in het groot, maar hoe haal ik mijn geld weer?”

Sarmuela stelt, dat zij haar prijslijst al heeft aangepast, maar zij heeft veel klanten die aangeven dat het duur is. “Je hebt sommigen die het begrijpen, maar er zijn heel veel klanten die aangeven dat het niet gaat lukken. Ik kan geen SRD 100 of SRD 150 vragen voor een mooi werk. De prijsklasse is nu tussen SRD 400 en SRD 500. Er zijn goedkopere, maar dan hangt het er van al of de klant het neutraal wil of met diamantjes en of figuurtjes”, zegt de kleine onderneemster. “De kwastjes zijn zelfs ook al duur. Ik hoop echt dat mijn klantenkring blijft. Er zijn klanten die aangeven dat zij mij niet los zullen laten, maar mode is nu letterlijk duur geworden. Ik wil mij kleine zaakje niet sluiten. Kan er geen andere oplossing komen?”, vraagt Sarmuela zich af. 

“De BTW-kosten maken het daarnaast ook nog erger. Je hebt anderen die de BTW-kosten al in de prijs hebben berekend, maar dan heb je anderen die het ook daarnaast nog er bij berekenen, dus je betaalt het dubbele zonder het te weten”, aldus Sarmuela. “Hoe gaan kleine ondernemers hun zaken dan draaiend houden? De internetkosten, EBS en SWM zijn ook om te schrikken, dan hoe staat het met het uitbetalen van werknemers? Nu gaan vele mensen hun baan verliezen. Ik hoop echt dat het anders wordt.”

Een andere kleine onderneemster die op bestelling bakt geeft aanm dat zij haar prijzen ook heeft verhoogd. “Ik moest het doenm want de prijzen in de winkel geven je geen ander alternatief. Een ei is al te verkrijgen voor SRD 10 en SRD 11 en andere dingen om bijvoorbeeld een pom te maken zijn nog duurder. Zelf de kleine dingen om een figuur te maken voor een taart en versiersels zijn duur geworden. Je hebt klanten die bereid zijn om met me in zee te gaan, maar dan heb je weer anderen die na goed denken afzeggen. Dat maakt mij echt bezorgd. Ik dacht juist, dat het makkelijk zou zijn voor kleine ondernemers, maar het schrikt mensen juist af. Ook al zou iemand beginnen met ondernemen, dan zou hij of zij heel anders er over na moeten denken. Ik hoop echt dat het goed uitkomt”, zegt de keinen onderneemster.

TM

error: Kopiëren mag niet!