KPS: 334 aanhoudingen tussen 19 december en 9 januari – 181 arrestanten in verzekering gesteld

In de periode van 19 december tot en met 8 januari 2023 zijn 334 verdachten landelijk aangehouden. Ruim 54 procent, 181 van de aangehouden verdachten, zijn in verzekering gesteld. Het betreft onder andere verdenkingen van berovingen, overvallen, inbraken, diefstal, bedreiging, mishandeling, moord, doodslag en grensoverschrijdende criminaliteitsvormen.

In de eerste week van januari zijn 145 aanhoudingen verricht door de politie. Hiervan zijn 79 verdachten in verzekering gesteld. In de afgelopen drie weken zijn 95 rijbewijzen ingevorderd en 5 vuurwapens in beslag genomen door de politie.

De Directeur Operaties van het KPS, commissaris van politie Bryan Isaacs, meldt dat de gespecialiseerde afdelingen van de politie waaronder Kapitale Delicten, Narcotica Brigade, Digitaal Recherche, Forensische Opsporing, Bijzonder Onderzoeksteam, Financieel Onderzoeksteam, Jeugdzaken en de basispolitie en interventie eenheden, een grote bijdrage hebben geleverd aan het resultaat.

“Als Korps Politie Suriname focussen we niet alleen op de aanpak van de klassieke criminaliteitsvormen, maar besteden we ook aandacht aan de aanpak van de grensoverschrijdende georganiseerde misdaad, want deze vormen ook voedingsbodem voor andere ernstige strafbare feiten in de samenleving”, aldus commissaris Isaacs.

Een belangrijk instrument in de aanpak van de grensoverschrijdende georganiseerde misdaad, zijn bijzondere opsporingsbevoegd-

heden. Het gaat om verruimde opsporingsbevoegdheden om de harde criminaliteit en de grensoverschrijdende georganiseerde criminaliteit, effectiever aan te kunnen pakken. Bedoelde opsporingsmethoden en opsporingsmiddelen zijn geen novum, maar zijn ter beschikking van de politie belast met opsporing en rechtshandhaving. Deze verruimde wettelijke opsporingsbevoegdheden worden begrensd door strenge controlemechanismen door het Openbaar Ministerie belast met de vervolging. Het KPS heeft een achterstand op dit stuk ten opzichte van politiekorpsen in de Caribische regio en het Zuid-Amerikaans continent.

Ook het doen van wetenschappelijk onderzoek naar de dieperliggende oorzaken van de criminaliteit, is noodzakelijk. Hierdoor kan meer inzicht worden verkregen in de aard en omvang van de criminaliteit, waardoor er beter kan worden geprioriteerd. Financiële middelen kunnen hierdoor doelmatiger worden gealloceerd voor de criminaliteitsaanpak, zo meldt het KPS donderdagavond 12 januari.

error: Kopiëren mag niet!