Studenten adviseren nu zelfstudie 

Gelet op de recente ontwikkelingen bij de Anton de Kom Universiteit van Suriname, AdeKUS, heeft de redactie van Dagblad Suriname studenten naar hun mening gevraagd over hoe ze de situatie ervaren.

Geld is aan het devalueren, maar inkomsten blijven hetzelfde

De studenten hebben er enigszins geen moeite mee, dat er door de docenten wordt gestaakt. Ze geven te kennen, dat het normaal is geworden in Suriname dat men naar voldoening zoekt. “Alles stijgt, behalve de salarissen van personen, zo kan het ook niet doorgaan”, zegt een studente. Ze geeft verder in het gesprek te kennen, dat het wel jammer is dat het onderwijsproces er onder moet lijden, maar ze zegt er snel bij dat dit de enige effectieve manier is om de aandacht van de regering te kunnen trekken.

Zelfstudie is een pré

“Als student ben je al gewend aan zelfstudie, de dingetjes die je niet begrijpt, neem je mee naar college en je vraagt daar verduidelijking om. Als student is het nu meer dan ooit beter om deze methode goed vast te pakken en geen leerstof op te sparen. Nadat alles weer in kannen en kruiken is zal het onderwijsproces weer genormaliseerd worden en de studenten zullen in het geval ze niet zelf hebben gestudeerd, er onder lijden. In berichten van docenten geven ze ook te kennen, dat studenten zich moeten blijven voorbereiden. Niemand weet immers hoe lang de acties gaan duren  en dat betekent dus dat het morgen afgelopen kan zijn, maar ook pas na een maand”, zegt Dijonne. 

Xaviera zegt dat het voor haar een besluit is geweest waarvan ze dacht, “eindelijk komen ook deze mensen op voor hun rechten, maar wat gebeurd met ons nadat de colleges weer beginnen?” De studenten kunnen voor zichzelf praten en aangeven hoeveel ze hebben gemist in de weken waarin het onderwijs stop is gezet. Al met al kan gezegd worden dat het niet fijn is geweest. 

Het is jammer, zegt een student, die van mening is dat hij op het punt stond om zijn laatste cijfers te ontvangen, omdat hij nog zo graag voor zijn deadline wil afstuderen. Dit alles werkt stagnerend voor hem, maar hij zegt dat hij zich nu gewoon blijft voorbereiden en dus in elk geval wel ready maakt als blijkt dat hij tentamens niet zou hebben gehaald. “Het is een situatie, vol met onzekerheid”, voegt hij eraan toe.

Normaal les

Bepaalde docenten geven normaal les, en daardoor raken de studenten niet achter voor alle vakken. Er zijn sommige die zich helemaal niet willen bekommeren over het feit, dat de studenten achter raken en dat snapt Raoul volkomen. “Hoe kun je elke keer rekening houden, terwijl er nooit rekening met jou wordt gehouden?”, vraagt hij zich af, door zichzelf in de schoenen van de docenten te plaatsen.

De activiteiten die niets te maken hebben met het onderwijsproces vinden normaal plaats. 

GW

error: Kopiëren mag niet!