President Santokhi wil “meer volwassen vorm diaspora samenwerking”

President Chandrikapersad Santokhi vindt het cruciaal om de historische en culturele banden met India te koesteren. 

“Beide naties dienen vooruit te kijken en een pad uit te stippelen naar bredere economische en handelsovereenkomsten en meer investeringen. Met dit in gedachten is het nu tijd dat we profiteren van een meer volwassen vorm van diasporasamenwerking,” aldus Santokhi maandag 9 januari tijdens zijn toespraak als eregast bij de start van de 17th Pravasi Bharatiya Divas Convention in de stad Indore.

President Santokhi ziet een samenwerking gebaseerd op spirituele principes om armoede uit te roeien, een samenwerking waar gezondheid de echte rijkdom is. Hij zei, dat ondanks de enorme uitdagingen op het gebied van klimaat, energie en voedsel India en Suriname alle uitdagingen waar de landen voor staan zo snel mogelijk en met gezamenlijke inspanning en toewijding moeten oplossen. Volgens het staatshoofd bestaat er reeds een solide partnerschap op verschillende gebieden. “Met de Indiase autoriteiten zullen we ongetwijfeld de doelstellingen van een versterkt en strategisch partnerschap bevorderen.” 

India heeft volgens Santokhi bewezen een betrouwbare partner te zijn in regionale en mondiale aangelegenheden. Het staatshoofd verwees hierbij naar het thema van de bijeenkomst “Diaspora: betrouwbare partners voor de vooruitgang van India in Amrit Kaal.” Hij ziet de Amrit Kaal, het benutten van het menselijk kapitaal, als een tijdperk dat nu, in de eerste maand van 2023, begint. 

President Santokhi: “De nectar is nu beschikbaar na vele jaren van ontberingen van onze voorouders. Maar, alleen als we oprecht en slim aan onze doelen van duurzaamheid werken, is deze missie geslaagd.”

Vooruitblikkend op de viering van 150 jaar Hindoestaanse Immigratie later dit jaar, spreekt het staatshoofd van een belangrijke mijlpaal in de lange en rijke geschiedenis van de betrekkingen tussen de twee landen. Deze gedenkwaardige gelegenheid is volgens president Santokhi een tijd om de culturele banden te vieren die de afgelopen 150 jaar tussen Suriname en India zijn gesmeed en om na te denken over hoe de twee naties hebben samengewerkt om begrip, samenwerking en wederzijds respect te bevorderen. 

Hij merkt op dat de komst van de immigranten uit India en hun toenemende betrokkenheid bij de Surinaamse samenleving hebben bijgedragen aan een verrijking van culturele uitingen en ervaringen. Daarnaast slaagden ze erin hun waarden en hun identiteit te behouden.

error: Kopiëren mag niet!