ASFA verwacht meer beweging in de productiesector dit jaar 

De Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) verwacht dat voor dit jaar er sprake zal zijn van een zekere stabilisatie van de koers, mits de overheid zich aan een aantal zaken houdt waaronder de begroting. Daarbij is het essentieel, dat de overheid de uitgaven ten opzichte van de inkomsten goed in de gaten houdt. “Anders krijgen we weer gekke dingen zoals vorig jaar met als gevolg koersstijgingen en inflatie”, zegt ASFA-voorzitter Wilgo Bilkerdijk. 

Bilkerdijk zegt, dat voor de productiesector koersstabilisatie voor langere periode erg belangrijk is voor de productieplanning. Een onstabiele koers gooit de productie in de war en werkt negatief op de bedrijfsvoering en de concurrentiepositie. De inflatie- en koersontwikkelingen in het afgelopen jaar hebben ook zwaar gedrukt op de productiesector. 

De oproep van de productiesector aan de regering is daarom om ervoor te zorgen, dat de koers voor een langere periode stabiel op een bepaald niveau blijft. Als het SRD 30 voor de US-dollar moet zijn, laat het dan daarop blijven, zegt de ASFA-voorzitter.

Toegang tot kapitaal

Naast de inflatie- en koersontwikkelingen zijn er in het afgelopen jaar toch positieve zaken voor de productiesector tot stand gekomen. Er zijn door de regering belangrijke stappen gezet in de richting van toegang tot kapitaal voor de sector. Genoemd mogen worden de instelling van het Produktie Krediet Fonds (PKF), het Nationaal Ontwikkelingsfonds voor Agribusiness (NOFA) en het Fonds Technische bijstand. Belangrijk is ook dat de ASFA zitting heeft in de besturen van deze fondsen. 

Een andere heel positieve ontwikkeling voor de ASFA het afgelopen jaar is dat zij ook zitting heeft in de Raad van Commissarissen van de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB). Deze bank is de instelling bij uitstek die zorg moet dragen voor toegang tot kapitaal voor de productiesector. Met bovengenoemde ontwikkelingen verwacht de ASFA dat er dit jaar meer beweging zal komen op het gebied van stimulering van de productie.

SS          

error: Kopiëren mag niet!