Rabin Parmessar (NDP-fractieleider): “2023 wordt moeilijker dan 2022”

De redactie van Dagblad Suriname ging in gesprek met de fractievoorzitter van de Nationale Democratische Partij (NDP), Rabin Parmessar om onder andere te vernemen wat zijn verwachtingen voor 2023 zijn.

Geen onbekende in de samenleving

De heer Rabin Parmessar is geen onbekende in de samenleving. Hij is in 1994 directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo geweest, daarnaast heeft hij als minister van Openbare Werken mogen functioneren en verder ook als minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij in het jaar 2019-2020. Dezelfde Parmessar is ook directeur van Energie Bedrijven Suriname (EBS) geweest.

Het interview begint met een statement van de heer Parmessar waarin hij iedereen erop wijst, dat men elkaar nu meer dan ooit nodig zal hebben, om door al het moeilijke heen te kunnen gaan. Verder stuurt hij ook de beste wensen voor het jaar 2023 richting alle lezers. 

Op de vraag wat zijn ambities zijn, geeft Parmessar aan, dat hij een verander manager is. Daarmee bedoelt hij, dat hij zich in elke rol kan plaatsen en van daaruit dus gewoon de draad vast kan houden en verder kan gaan. “Ik heb geen specifieke ambities, ik maak van alles gewoon het beste dat ik kan”, zegt hij.

Parlementaire ervaring 2022

Parmessar, die sedert 2005 in het parlement zit, geeft te kennen dat hij heeft gemerkt dat er in de Nationale Assemblee, DNA, weinig ruimte bestaat voor debatten. “Mensen van de regering worden uren aan het woord gelaten en de  leden krijgen daarna 2 minuten om hun zegje te doen. Wat doe je met twee minuten?”, vraagt hij zich af. Hij is van mening. dat twee minuten absoluut niet genoeg is om een debat te voeren. Erger nog vindt hij het feit. dat de regering de gestelde vragen niet beantwoord. De redactie maakt dan wel bekend, dat het altijd zo is geweest dat er al sinds jaar en dag geen confrontatie discussies plaatsvinden, in het verre verleden, maar ook in het recente verleden. Daarop zegt de heer Parmessar, dat het altijd zo is geweest, maar dat dit een verandering behoeft. Het is volgens hem belangrijk om over en weer te discussiëren over ideeën en andere aspecten waarop gelet moet worden.

Economisch slecht geregeerd 

Op de vraag van de redactie hoe het land door deze regering is gerund, geeft Parmessar als antwoord, dat het een jaar is geweest met hele grote uitdagingen voor de hele gemeenschap. “Het waren niet alleen nationale uitdagingen, maar internationale economische crises die ervoor hebben gezorgd dat de economische situatie voor veel consequenties in moest staan. “De prijsopdrijvingen en koersontwikkelingen waren andere factoren die een handje mee hebben geholpen om de situatie te verergeren. Niet te vergeten het feit dat de regering als de enig regering heel wat lasten verzwarende maatregelen heeft getroffen zonder enige transparantie”, zegt Parmessar.

De implementatie van wetten en niet optimaal aangeven hoe het staat met de implementatie en hoeveel geld er uit welke sector gehaald wordt, zijn issues waarop Parmessar de nadruk heeft gelegd. Ook is hij van mening dat de belastingwetten weer aangepast moeten worden, want de nu geldende wetten zijn zwaar voor de loontrekkers.

DVR, de vorige regering

Op de vraag hoe hij ermee om gaat, dat burgers vinden dat de NDP een handje heeft geholpen bij het creëren van de situatie, zegt hij: ”Ja, het verhaal van DVR kennen we allemaal. Het is de vorige regering, maar wat we niet moeten vergeten is het feit, dat in de tijden van de vorige regering de inkomsten van het land laag waren op de internationale markt. Ondanks dit heeft de vorige regering niet ervoor gekozen om lasten verzwarende maatregelen achter elkaar te implementeren. Er werd geleend en het geld werd besteed aan wegen,  de bouw, en andere projecten voor de samenleving. Indien het geld in zakken van individuen is gegaan moet dat onderzocht worden en daar ben ik concreet over. Tot zo ver we weten, waren en zijn de gelden naar doelen gegaan die voor ontwikkeling moesten zorgen. Deze tegering maakt bewust of onbewust enkele keuzes waardoor de bevolking steeds dieper in de put gaat en dat moet men door een ander aanpak methode oplossen.”

Betere keuzes moeten gemaakt worden

Op de vraag  wat voor hem een betere keuze is, zegt hij dat er een goed transparant bestuur moet komen. “Dit bestuur moet inhouden dat de samenleving er eerlijk bij betrokken wordt en niet voor de gek gehouden wordt, net als de senioren burgers die een extra 1.000 SRD zouden moeten krijgen. Verder een voorbeeldfiguur zijn wanneer het komt op bezuinigingen, zodat de bevolking een motivatie daaruit kan halen. Een goede start maken met het niet verspillen aan zovele veiligheidsmannen en surveillance auto’s.”

Ter afsluiting wordt aan de heer Parmessar gevraagd of hij denkt dat er verlichting komt in het jaar 2023. “De president heeft dit al zo vaak gezegd, maar nooit is er iets van geworden. 2023 wordt een zwaar jaar en dat is nu al te merken, want nu hebben we de invoering gehad van niet 5% BTW dat we voorstelden, maar 10% waarvoor de meerderheid in de Nationale Assemblee heeft gestemd.” De democratie van de burgers is volgens Parmessar zeker een belangrijk punt waarop de regering beter moet gaan letten.

GW

error: Kopiëren mag niet!