Met betrekking tot de vrijheid, de keuze en de grenzen rond seks kan worden vastgesteld dat er verschillende periodes zijn geweest van onderdrukking door godsdiensten en culturen. Helaas doet dit zich nog steeds voor in verschillende delen van de wereld. Om dit met een paar voorbeelden te illustreren, kunnen worden genoemd
• dat er geen discussie over seks met ouders en ouderen was toegestaan;
• dat het gebruik was om huwbare dames uit te huwelijken of te verkopen;
• dat jonge dames als seksslavinnen werden gebruikt;
• dat seks alleen als instrument tot voortplanting uit religieus oogpunt mocht worden ingezet en dus met het verbod op het gebruik van anticonceptiemiddelen;
• en dat moraalridders uit valse schaamte de vrijheden, de keuzen en de grenzen rond seks bepaalden.
Deze seksuele onderdrukking kwam in allerlei vormen tot uitdrukking. In sommige periodes werden medemensen zelfs beoordeeld en veroordeeld op basis van slechts hun voorkomen en kleding. Er is bijvoorbeeld een tijd geweest toen het zetten van lippenstift, het dragen van bloezen met een laag decolleté, minirokken en shorts echt als hoerig werden gezien. In die tijd mochten mannen alles en vrouwen niets. Zolang er goed voor de vrouw gezorgd werd, had ze geen recht tot klagen. Gek hè? Of zijn grote delen van onze samenleving nog steeds zo achterlijk en bevooroordeeld? Want zelfs een rationele discussie over dit onderwerp veroorzaakt vaak morele paniek, waarbij men zich gaat beroepen op allerlei irrationele en emotionele zaken. In ieder geval ontstond na de periodes van seksuele onderdrukking periodes van seksuele vrijheid en emancipatie van individuen en groepen, zoals LGBTQIAP -lesbian, gay, bisexual, transgender, queer, intersex, asexual, pansexual. De opsomming van deze seksuele geaardheden is niet limitatief. Dus dat er botsende tijdgeesten rond seks hebben bestaan tot aan de huidige seksuele bevrijding, die nog steeds gaande is, is een historisch feit.
Slaafs paradigma
Met enkele dames uit verschillende branches besprak ik een tijdje geleden een hot item ‘seksueel molest’, waaronder het fenomeen dat vrouwen vogelvrij lijken te zijn. Ze vonden allemaal dat vrouwen ‘het zelf zochten door hun schaarse kleding.’ Zoiets beweerde ook een voormalig DNA-lid enige tijd geleden tijdens een openbare vergadering. Nadat ik ze had uitgelegd wat vrijheid, gendergelijkheid en waardigheid inhouden en dat niemand, ongeacht hoe je je kleed, het recht heeft tegen je vrije (eigen) wil in te gaan, zeiden ze dat ze het wel snapten maar dat ze dat niet zo aanvoelden. Triest toch?! Dit slaafse paradigma en deze slaafse attitude voeren ons terug naar de tijd die in het begin van dit artikel beschreven is en dat geeft het nut aan van deze discussie over de onderhavige botsende tijdgeesten.
Seksuele vrijheid, psychologische vrijheid & sociaal-politieke bevrijding
Het nut is om te leren inzien dat het gaat om een keuze tussen het zijn van een marionet van religie, of een slaaf van je omgeving, of je eigen psychologische baas. Elke keuze bepaalt je belevingsvrijheid, je zelfbeeld en je identiteit. Met andere woorden, seksuele vrijheid kan je bevrijden van allerlei vormen van seksuele onderdrukking, die zowel geestelijk, cultureel als sociaal van aard zijn. In dit opzicht blijken seksuele vrijheid, psychologische vrijheid en sociaalpolitieke bevrijding onderling te zijn verbonden. Deze verbondenheid impliceert dat, ongeacht de status quo, seksuele intimiteit uitsluitend dient plaats te vinden binnen de geldende rechtsregels en op basis van vrije wil en consent. Hierdoor wordt bijgedragen aan de afname van vrouwendiscriminatie en het machtsverschil tussen man, vrouw en andere seksuele geaardheden, alsook aan de bevordering van waarden zoals vrijheid, respect, gelijkheid, waardigheid en rechtvaardigheid, die allemaal in mensenrechten besloten liggen.
Bovendien kan door seksuele vrijheid de beperking van verbeeldingskracht, die het gevolg is van consumentisme — dat is het aanwenden van een luxe levensstijl om emotionele en sociale noden te verlichten, de status te verhogen en de identiteit te vertonen —, worden opgeheven of verminderd. Het resultaat is een creatiever, productiever en gelukkiger mens.
Verdeeldheid en morele paniek
Anderzijds creëren botsende tijdgeesten onnodig en onterecht verdeeldheid en morele paniek in de samenleving door allerlei misvattingen, taboes en hebi’s, die ingegeven worden door een selectief en collectief geheugen. Kortom, seksuele vrijheid en emancipatie binnen de geldende rechtsregels zouden de normen en waarden moeten zijn in plaats van onderdrukking, taboes, hebi’s, leugen, oplichting, bedrog, corruptie en uitbuiting.
Happy New Year ☺
Dr. Roy I Bhikharie, PhD
Eerst het Volk, dan de Rest