Staatsolie uitknijpen om energieprijs omlaag te krijgen is een onwijze eis

Brandstof en energieprijzen houden de aandacht van Suriname gevangen. De regering, het bedrijfsleven, de consument, kortom iedereen voelt de druk en maakt zich zorgen. De bevolking heeft er de mond van vol. Dagblad treedt op als spreekbuis.

Nog niet uitgekristalliseerd

“De energierekening trekt een zware wissel op de Surinaamse huishouding. Door de jaren heen hebben de overheid, energiebedrijven, nationale- en internationale deskundigen en consultants, onderzoek gepleegd en studies uitgevoerd om de energiesector gezond te maken. Helaas is het energiebeleid nog niet uitgekristalliseerd”, wordt gesteld binnen de samenleving.

Hoop op Staatsolie gevestigd

Staatsolie’s dochteronderneming Staatsolie Power Company Suriname N.V. (SPCS), die elektriciteit opwekt en levert, staat bloot aan allerlei opvattingen en beoordelingen. Niet dat de maatschappij wordt afgekraakt of afkeurend. De hoop op de groei van de economie van Suriname drijft op Staatsolie van Suriname”, wordt beaamd door respondenten.

Energieprijs omlaag

“SPCS zou vanwege haar solide economische positie, energie onder de kostprijs aan de Energiebedrijven Suriname (EBS) kunnen afleveren en zodoende de energieprijs helpen omlaag brengen” is een vaak gehoorde opmerking.

Hydro-energie

Eddy Fränkel, directeur Power & Sustainable Energy bij Staatsolie, spreekt van een misvatting: “Suralco bracht de staat 6,64 US$-cent per kilowattuur in rekening. SPCS doet dat voor 1,97 US$-cent. Op jaarbasis levert dat een besparing van US$ 42 miljoen op voor Suriname. 

Thermische energie

“De thermische elektriciteitscentrale van Staatsolie Power Company Suriname N.V. wekt ook energie op, die grotendeels wordt geleverd aan de EBS (Energie Bedrijven Suriname). De thermische energiecentrale heeft een initiële investering van US$ 120 miljoen gevraagd. Daarnaast wordt er jaarlijks US$ 4 miljoen geherinvesteerd om de centrale in stand te houden.”

SPCS-prijs

“De prijs van thermische energie is opgebouwd uit vaste en variabele kosten. De vaste kosten bestaan uit de afschrijvingen ten behoeve van de investeringen en kosten voor personeel en diensten. De variabele kosten worden pas gemaakt als de machines daadwerkelijk draaien. Dit zijn de kosten voor brandstof en smeermiddelen.  De totale SPCS-prijs van ca. 16-US$-cent per kilowattuur bestaat uit de vaste kosten plus de variabele kosten.”

Onwaarheid

“Er wordt beweerd dat de thermische energie van SPCS 40% duurder is dan de thermische energie die EBS zelf opwekt en dat SPCS hierdoor overdreven winsten maakt. Men vergelijkt hier de vaste plus variabele kosten van SPCS met slechts de variabele kosten van EBS. En dan kom je inderdaad op een verschil van 40% uit. SPCS  heeft een commerciële grondslag en kan haar thermische energie niet onder de kostprijs verkopen door haar vaste kosten niet in rekening te brengen.”

Kostprijs

“Geëist wordt dat de energie onder de kostprijs wordt geleverd, maar daarmee zal SPCS worden uitgeknepen. De gemiddelde kosten voor opwekking van energie (dat wil zeggen hydro en thermisch samen) in Suriname zijn circa 9 US$-cent per kilowattuur. Tel daar 5 US$-cent per kilowattuur bij op voor transmissie en distributie, dan kom je op een kostprijs van 14-US$-cent per kilowattuur.”

Niet te halen

“De EBS ontvangt van haar klanten gemiddeld 4 US$-cent per kilowattuur. Het ‘tekort’ van 10 US$-cent per kWh wordt nu door de overheid gesubsidieerd. Indien SPCS een maximale korting doorvoert en bij EBS-efficiency maatregelen worden doorgevoerd, dan zal het tekort hooguit met 1 US$-cent per kilowattuur verminderen. Blijft over een tekort van 9 US$-cent, dat niet te halen is bij SPCS en uit andere bronnen gedekt zal moeten worden.”

 Overheid is verantwoordelijk

“Het is de verantwoordelijkheid van de overheid om energie tegen een maatschappelijk verantwoordelijke prijs aan te bieden. Indien de overheidssubsidie aan de EBS wordt stopgezet zal dit met zich meebrengen, dat de consument de energiekosten draagt. Het is begrijpelijk dat het in deze benarde tijd moeilijk te verwerken is”, aldus de heer Fränkel van Staatsolie.

HD

error: Kopiëren mag niet!