Geen eenheid onder de banken

Wat wij als burgers de laatste tijd merken is, dat er tussen de banken onderling geen sprake is van een eenheid wanneer het gaat om kosten van klanten bij bepaalde transacties. Haal je als burger bijvoorbeeld valuta van jouw rekening weg, dan kan dat niet zomaar. Moet je $500 storten dan word je 4% in rekening gebracht bij de ene bank en bij een andere bank niet. Men vraagt zich dus af hoe dit allemaal kan, terwijl er een Centrale Bank is, die erop moet toezien dat klanten niet opzettelijk in kosten worden gejaagd, vooral waar alles nu steeds duurder wordt. 

Ga je als rekeninghouder valuta van jouw rekening lichten, dan zijn er twee mogelijkheden. Of je kan er niet over beschikken of je moet zoveel kosten betalen. Een duidelijke reden krijg je niet van bepaalde banken. Je wordt als burger een beetje radeloos van. Om deze en nog andere redenen houden veel burgers hun geld thuis met alle gevolgen van dien. Om aan jouw eigen geld te komen moet je te veel vragen nodeloos beantwoorden.

Begrijpt de Centrale Bank niet dat er een wijziging moet komen bij de verschillende banken wat dit soort zaken betreft? Als rekeninghouder wordt men van her naar der geslingerd zonder dat erop gewezen wordt door de instantie die het wel zou moeten doen. Het is gewoon ondenkbaar, dat een burger tevens rekeninghouder van één van deze banken zo wordt behandeld, terwijl die zijn of haar belastingplicht op tijd nakomt en nog minder rood staat.

Sommige burgers krijgen geld van familie ter ondersteuning van hun situatie, een andere krijgt een ondersteuning van een toerist etcetera. Dit zijn allemaal zaken die niet mogen. Je vraagt je af, waarom?

Dit soort handelingen zijn nog slechter voor de banken wanneer ze met buitenlanders te maken krijgen. Dit is op z’n zachtst gezegd een grote aanfluiting voor de desbetreffende bank. Wel is het zo, dat juist dit soort banken ook in de gelegenheid worden gesteld groot geld te verdienen met de termijn deposito’s, zonder daarvoor iets te doen. Slapend rijk worden over de ruggen van de arme bevolking. Cambio’s worden rijker met behulp van de Centrale Bank en de minister van Financiën en Planning.

De bal ligt op de helft van de Centrale Bank om in deze kwestie verandering te brengen. Indien de gewone burger zich aan haar regels moet houden, geldt dit ook voor instanties zoals de banken. Als burgers van het land en rekeninghouders zullen wij er alles aan blijven doen, ons aan de voorgeschreven regels te houden, zodat we straks ook tickets met Surinaams geld kunnen betalen. 

R.K.

error: Kopiëren mag niet!