Huiskippen houden voor eigen consumptie biedt voordelen

De economische crisis in het land treft een ieder. De kosten voor levensonderhoud blijven alsmaar stijgen. Voedselproducten worden met de dag duurder. Terecht klagen velen, dat men met het salaris nauwelijks meer uitkomt. Toch kan men vaak wel zelf iets doen om geld te besparen. Met een peperboom of een paar tayerblad plantjes naast de woning hoeft men daarvoor niet meer persé naar de groentemarkt om in de gauwigheid een SRD 100 te betalen. Wat men aan overschot heeft kan men bijvoorbeeld met de buren delen of ruilen voor iets anders. 

Hetzelfde zou men met een paar “oso fowru’s” (huiskippen) kunnen doen. Zeker als we nu weer horen dat de prijs van kip en ei binnenkort zal stijgen. De huiskippen zijn makkelijk zelf te houden. Je hebt altijd verse eieren. Heb je een haan erbij, dan krijg je kuikens. Die kunnen verkocht worden. De kip kan men zelf consumeren. 

Nu is het zo, dat je in de dichtbewoonde Paramaribo niet een hele kippenren kan bouwen en daarmee de buren overlast bezorgen, maar even daarbuiten kan dat wel. Met drie tot vier “oso fowru’s”- kuikentjes heeft men na  4 tot 5 maanden gegarandeerd elke dag verse eieren voor eigen gebruik. Huiskippen zijn veel makkelijker wat voeding betreft. Velen gebruiken veevoer gemixed met etensresten.

Het aanleggen van een moestuintje en een paar “oso fowru’s” houden biedt echt veel voordelen. Het vereist slechts een beetje wil, tijd en wat energie. 

SS

error: Kopiëren mag niet!