Ramnandanlal (PALU): “Regering Santokhi vertoont overeenkomsten met de vorige regering”

Volgens Henk Ramnandanlal, gewezen Assembleelid van 2010-2015 en de ondervoorzitter van de PALU, hebben we het afgelopen jaar in een mineurstemming beëindigd, omdat het jaar is geëindigd in een situatie waarin alles vastzit. 

“Politiek bekeken leek het erop alsof we te maken hadden met twee regeringen, namelijk de regering van de president en de regering van de vicepresident. Economische bekeken zijn we verder verarmt en sociaal  bekeken is het aantal roofovervallen toegenomen, niet te vergeten het onderwijs en de gezondheidssituatie zijn achteruitgegaan.”

De ondervoorzitter vindt, dat opeenvolgende regeringen steeds een oude benadering van aanpak toepassen om de problemen in het land op te lossen. “Het is een oude politiek denkwijze wat heeft gemaakt dat we in deze situatie zijn beland.” Ook zegt hij dat het erop lijkt, dat er een Santokhi – Bouterse regering nu aan de macht is. Er zijn een heleboel beleidsovereenkomsten, bijvoorbeeld de verdeel- en heerspolitiek waarbij partijpolitieke overwegingen leidend worden in het regeer beleid. “Helaas is bij deze regering ook het etnische erbij gekomen. Wat we ook zien en wat we tevens ook bij de vorige regering zagen is, dat deel van het bevoordelen van vrienden en familie. Het gevoerde beleid schept het gevoel of men wel goed heeft nagedacht over de ontwikkelingen van dit land. De wijze hoe men de tekorten probeerde op te heffen zagen we ook bij de vorige regering. Er wordt vooral weinig gebruik gemaakt van de deskundigheid die nationaal aanwezig is. Bij de oplossingen heeft men ook geen oog voor diverse opties en mogelijkheden, want ook de vorige regering was gestapt naar het IMF. Deze regering is gestapt naar het IMF, ondanks het feit dat zij ertegen was bij de vorige regering. En nu hebben we te maken met een programma waarin het volk verarmt wordt  en de consumptie achteruitgaat. Het is een benadering die wij voor de derde keer uitvoeren en waarvan we weten dat het geen duurzame oplossingen biedt. Bij deze regering zie je overigens een politieke loyaliteit aan politiek Den Haag en dat is het enige wat je zou kunnen zeggen dat verschilt van de vorige regering”, aldus Ramnandanlal .

“Je bent er voor de totale samenleving” 

‘Als partij word je gekozen door het volk waarna je aan de macht komt . Je moet dan de problemen oplossen, gebaseerd op nationaal belang en niet een regering zijn voor de achterban die voor jou heeft gestemd. Je bent een regering voor geheel Suriname, ook voor de mensen die niet op je hebben gestemd”, verduidelijkt het gewezen parlementslid. “Zo werkt democratie en je kan niet terugvallen in het benoemen van mensen die deel uitmaken van  jouw partij of die op jouw lijken.” Overigens stelt hij dat als het oude systeem niet werkt, we naar een nieuwe manier moeten gaan om het land tot ontwikkeling te brengen.

“Wat de PALU al ettelijke malen heeft aangehaald en ook bewezen heeft dat het werkt”, zegt Ramnandanlal, “is op de eerste plaats te kijken naar opties binnen Suriname en mogelijkheden”. “Vanuit die denkwijze zijn er vreselijk goede stappen gemaakt bijvoorbeeld ten aanzien van Staatsolie, maar zeker ook de duizenden woningen die er gebouwd zijn op basis van Surinaamse aannemers waarbij er zoveel als mogelijk gebruik is gemaakt van Surinaamse bouwmaterialen. Ook nu geldt het, dat we in een financiële crises zijn beland men te weinig oog heeft voor de diverse opties en mogelijkheden.”

Verder vraagt de ondervoorzitter zich af of Surinamers meer dan 2 miljard dollar gespaard hebben bij de particuliere banken en de exporten zijn meer dan de importen, wat wil zeggen dat er meer US$ het land binnenkomt dan we uitgeven, hoe het mogelijk is dat die koers op straat uit de hand loopt. “Dat komt doordat de regering een IMF voorgeschreven beleid voert waarbij op een criminele wijze de samenleving wordt verarmt. Dat zagen we ook bij Venetiaan-I met die structurele aanpassingsprogramma (SAP), daarna onder Venetiaan-II en nu weer onder Santokhi. Terwijl wij een benadering konden kiezen waarbij, al was het maar 5% van de besparingen van de burgers hadden gemobiliseerd in onze eigen productiemogelijkheden, had het dan eerder geleid tot het verduurzamen van die economie.”

“Men wil investeren ondanks dat een risicoland is”

Er is een rij aan investeerders die in het land wil investeren, vindt Ramnandanlal. “Waarom zouden ze dit willen doen terwijl wij internationaal als een risicoland bekend staan. Juist. omdat we een economie hebben die eenzijdig tot ontwikkeling is gebracht en gebaseerd is op de mijnbouwsector en te weinig op de duurzame sectoren zoals landbouw, lukt het niet. Als we de agrarische sector tot ontwikkeling hadden gebracht, zouden we meer vertrouwen uitstralen  naar de buitenlandse investeerders toe. Als we praten met de buitenlandse investeerders is het eerste waar ze naar kijken deze sector, maar omdat wij als regering niet in staat zijn geweest die randvoorwaarden voor onze productie in orde te maken, zijn we in een vicieuze cirkel beland en konden wij het vertrouwen van andere landen niet winnen. We zijn zelfs niet in staat geweest onze eigen Surinaamse investeerders te mobiliseren”, zegt hij. 

Vandaar dat de verwachtingen van deze politicus voor 2023 niet bepaald positief zijn, grotendeels omdat het IMF-programma verder zal worden uitgevoerd.

“Nu is BTW ingevoerd en dat kan een klein lichtpuntje zijn, omdat de belastingvrije grens ook is opgetrokken. Die samenleving kan hierdoor wat meer geld op haar bankrekening zien. Echter zullen we ook een toename van de prijzen zien in de winkels, dus zal dit geld ook weer snel uitgegeven worden. Het bewuste beleid van verarming van die samenleving wordt verder doorgevoerd. Die BTW is niet ingevoerd omdat het een eerlijk belastingsysteem is, maar omdat het IMF dat heeft voorgeschreven. Ik voorzie dus dat het beleid dat tot nu toe is gevoerd niet zal wijzigen in de komende periode. Misschien is er een klein lichtpuntje, dat we een positie in zullen nemen waar wij zelf investeren met betrekking tot de oliesector, waar wij een vooruitzicht zullen hebben voor de komende jaren, maar voor 2023 zelf ziet het er niet goed uit”, aldus Ramnandanlal. 

NK

error: Kopiëren mag niet!