Decembermoorden strafproces na afgewezen wraking gelijk voortgezet

De wraking van kolonel Dennis Kamperveen is donderdag ongegrond verklaard door een speciale kamer van het Hof van Justitie. De militaire rechter werd eind vorig jaar gewraakt door advocaat Irvin Kanhai namens zijn cliënten, onder wie hoofdverdachte Desi Bouterse.

Het verzoek werd getoetst aan verschillende voorwaarden van wraking. Ook werd de kolonel gehoord. Het is gebleken, dat slachtoffer André Kamperveen en de militaire rechter 6e graad neven zijn. Voorts wordt er geen contact onderhouden tussen de rechter en de nabestaanden van de slachtoffers van de 8 decembermoorden. 

Hoger Beroep-zaak voortgezet

Direct na de afwijzing werd de Hoger Beroep-zaak inhoudelijk voortgezet. Rechter kolonel Dennis Kamperveen arriveerde iets later na de afwijzing. Desi Bouterse, die in eerste aanleg tot 20 jaar is veroordeeld, was lijfelijk aanwezig.

Vijf verdachten inclusief Desi Bouterse staan terecht voor de kamer van het Hof van Justitie. Hoofdverdachte Bouterse stelde tijdens de behandeling dat er nooit sprake was van voorbedachte rade om mensen te vermoorden. Op specifieke vragen van de rechter gaf Bouterse aan zich niets te kunnen herinneren. Vijf verdachten hebben aangegeven dat ze hoger beroep hebben aangetekend, omdat ze tegen het vonnis zijn. Volgens hen zijn ontlastende verklaringen niet meegenomen door de Krijgsraad. Behalve Bouterse zijn Steven Dendoe, Ernst Gefferie, Iwan Dijksteel en Benny Brondenstein het niet eens met hun strafmaat.

De Krijgsraad heeft celstraffen tussen de twintig jaar en vijf jaar geveld. De hofkamer die over al de beroepszaken zal beslissen, bestaat uit kamer president Dinesh Sewratan, Anand Charan en kolonel Dennis Kamperveen.

error: Kopiëren mag niet!