Del Castilho, DA’91: “Regering moet werken aan diverse verbeterpunten”

Het leven in Suriname heeft zich grotendeels genormaliseerd vanwege het feit, dat de Covid-pandemie is geweken zodanig, dat er weer herstel mogelijk was en of is van het normaal leven. ‘Want zoals wij dat in de afgelopen twee jaar moesten doen, werkte dit  niet alleen sociaal vernietigend maar ook op economisch gebied’, zegt partijvoorzitter Angelic del Castilho van DA’91. 

“Naast die normalisatie kijken we naar de samenleving zien we een aantal min en mogelijke verbeterpunten. Zaken zoals onze gezondheidszorg en de bereikbaarheid daarvan is achteruit gegaan en burgers kunnen de rekeningen niet betalen ondanks dat er SZF verzekerden zijn. Bepaalde medicijnen zijn niet te vinden, diensten zijn grillig beschikbaar en mensen met ernstige aandoeningen kunnen niet de zorg  krijgen die zij nodig hebben. We zien steeds meer dat inzamelingsacties onder de burgers gehouden moeten worden zodat anderen die minder draagkrachtig zijn deze zorg kunnen krijgen.” 

“Ook het onderwijs laat te wensen over waar er kinderen zijn die nog steeds onderwijs ontberen, ontevreden leerkrachten en of docenten die staken en ondanks er allerhande vernieuwingen zijn aangekondigd merken we dat er heel veel onzekerheid en onduidelijkheid daarover bestaat. Veel jong kader willen de grenzen oversteken omdat ze geen toekomst perspectief zien. En dit alles heeft te maken met een gebrek aan voorspelbaarheid van beleid”, verklaart de partijvoorzitter. 

“Het bekruipt de mensen dat zaken niet alleen politiek en etnische worden bepaald, maar dat zaken zich ook in de criminele sfeer afspelen en dat is een heel grote bedreiging voor ons land. Dat heeft zijn effecten op bedrijven of investeerders die overwegen om te investeren in ons land.”

“Overigens gaat de regering door met plannen waar we geen heil in zien zoals de bouw van de brug naar Guyana terwijl de grens kwestie niet wordt aangepakt. Het reisgedrag van de regering, de Nationale Assemblee die zich als een  verlengstuk van de regering gedraagt. En al deze zaken dragen bij aan een stukje non transparantie, die criminele innen het bestuur, waardoor men algemeen het geloof in de politiek kwijtraken.” 

“Het verbeteren van het beleid is mogelijk als de regering prioriteiten stelt, er moet gekeken worden naar hetgeen de samenleving nodig heeft en wat er nodig is om zaken als groei, ontwikkeling en toekomstperspectief voor elke burger ongeacht waar die woont mogelijk te maken. Eén van de belangrijkste zaken is kijken naar die virtuele onderwijs en deze landelijk  bereikbaar te maken. Ook die decentralisatie goed aan te pakken waarbij onze burgers in het binnenland de juiste tools aangereikt krijgen. Daarnaast moeten de grondenrechten van onze burgers zo snel mogelijk hun beslag krijgen.”

“Tenslotte ligt het belangrijkste verbeterpunt in datgene dat wij binnen onszelf moeten verbeteren. De vorige regering heeft het niet goed gedaan en men is nu ook niet tevreden met hoe deze regering zaken aanpakt. Hierdoor heeft de burgerij geen geloof in andere partijen. ‘Maar er zijn meerdere partijen zoals onze partij DA’91. En als de burger gelooft in de plannen zoals wij dat presenteren waarin wij een beter beleid en Suriname presenteren zullen stappen over die angst en te kiezen voor datgene dat beter gaat zijn. We moeten massaal durven uit het verleden te leren en een land kunnen zien waarin wij verenigd zijn als samenleving”, zegt Castilho. 

“Als partij heeft DA’91 verscheidene hoogtepunten gekend in 2022 waaronder het opstarten van een aantal maatschappelijke programma’s in het afgelopen jaar welke in lijn staan met de leiderschap ideologieën waar zij voor staan. Programma’s zoals de masterclasses voor de verpleegkundigen om hun gratis een bijscholing aan te bieden. Tevens het sociaal programma ‘Steuntje in de rug’ waar burgers, jong en oud, het jaar doorheen zijn bijgestaan in hun noden. De partij heeft zich bijzonder sterk gemaakt om met haar gelederen te werken aan het zoveel mogelijk verlichten van noden zodat de samenleving zich kan concentreren op herstel en groei.”

Klik op deze link om het interview met mevrouw Del Castilho te kunnen zien en beluisteren.

NK

error: Kopiëren mag niet!