In het begin waren het de boeren die aan de bel hebben getrokken om de rattenplaag in hun rijstarealen aan te halen. De ratten hebben zich genesteld en zijn zich gaan vermenigvuldigen met alle gevolgen van dien.
Korte terugblik
De padieboeren hebben schade geleden door de vernielingen die de ratten aan hun padie hebben toegebracht. Districtscommissaris Senrita Gobardhan gaf in een gesprek met de redactie van Dagblad Suriname te kennen, dat de situatie gecreëerd is door het niet optimaal onderhouden van de rijstarealen en de aanhoudende regenval. De aanleiding van dit probleem is volgens de voorzitter van de Vereniging van Padie Producenten Bramdew Rampadarath daadwerkelijk de regen geweest.
Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij 𝐬𝐜𝐡𝐞𝐧𝐤𝐭 𝐛𝐨𝐞𝐫𝐞𝐧 𝐫𝐚𝐭𝐭𝐞𝐧𝐠𝐢𝐟
Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft 500 kilogram rattengif verstrekt aan 19 padieboeren. Dit is volgens waarnemend Landbouw-directeur Soedeschand Jairam het eerste deel van een partij rattengif die LVV aan boeren in de meest getroffen gebieden zal geven. De waarnemend directeur zegt er bewust van te zijn dat ook andere sub-sectoren binnen de landbouw in Nickerie worden geteisterd door ratten en dat er dus ook aan bijvoorbeeld de tuinbouwers gif zal worden verstrekt. Deze eerste partij rattengif en buizen waarin het gif geplaatst moet worden is een direct uitvloeisel van het bezoek van minister Parmanand Sewdien op de eerste kerstdag aan Nickerie waarbij hij in het Henar gebied de schade die is aangebracht aan padie aanplanten heeft kunnen aanschouwen. Het schenken van rattengif aan de sector is toen een van de zaken.
Voedseltechnoloog Ricky Stutgard beschrijft ernst van ratten en muizen al sedert 2004
Ricky Stutgard, de bekende voedseltechnoloog, heeft in een publicatie in 2004 aan de hand van literatuuronderzoek de gevolgen van het aanwezig zijn van ratten en muizen in buurten waar mensen leven aangegeven. “Muizen en ratten hebben in de historie van de mens een dubieuze rol als overbrengers van dodelijke ziekten. Hierbij functioneerden ze vaak als (tussen)gastheer”, geeft Stutgard in zijn publicatie aan.
Stutgard geeft verder aant: “Mensen kunnen de bekende ziekte van Weil bijvoorbeeld oplopen door blootstelling aan water, dat met rattenurine is besmet. In gebieden die bij hevige regenval onder lopen, maar ook bij rijstvelden en suikerrietvelden, bestaat er een verhoogd risico op infectie. Bij de voorkomendste vorm gaat het om koorts, spierpijn, stijve nek, braakneigingen en soms overgeven.”
Rattengif nadelig voor gezondheid mensen en dieren
In de buurten waar men te kampen heeft met de rattenplaag is nu gebleken, dat het gif dat bedoeld was om de ratten te bestrijden, terecht komt op gras en in de trenzen. Dieren van veehouders zijn dood gevonden, mogelijk ten gevolge van rattengif. Veehouders hebben hierdoor zeker SRD 400.000 schade geleden.
Er wordt nu een dringend beroep gedaan op burgers om geen vissoorten zomaar te kopen, om te voorkomen dat het vis uit een gebied komt waar het gif terecht is gekomen. De situatie rond de rattenplaag die hersteld moest worden, is dus verergerd.
GW