Suriname’s olieboom loopt tegen drempels op

Recente resultaten wijzen dat Blok 58 niet zo makkelijk te exploiteren is als gedacht.

Sinds het begin van 2022 is er een reeks uitdagende obstakels ontstaan ​​die de verwachte olieboom van Suriname bedreigen. Hiermee dreigen zij het potentieel van het land om een ​​toonaangevend aardolie producerend land in Zuid-Amerika te worden, te bedreigen. Analisten hadden oorspronkelijk voorspeld, dat de eerste olie in 2025 opgepompt zou worden. Slechts vijf jaar later zouden er 650.000 vaten per dag gepompt worden. Zo schrijft het gerenommeerd blad olieprice.com.

Aanvullende offshore-ontdekkingen buiten Blok 58 versterkten eerder het aanzienlijke optimisme rond de opkomende olieboom in Suriname. Als Suriname tegen 2030 650.000 vaten per dag zou pompen, zou dit een van de snelste opstartperiodes zijn van alle offshore-gebieden. Er zijn echter tekenen dat deze ambitieuze tijdlijn niet gehaald zal worden als er een reeks verontrustende drempels opkomt. 

Ontdekkingen  

Vijftig procent partners Apache Corporation en TotalEnergies, de exploitant, hebben vijf commerciële ontdekkingen gedaan in het 1,4 miljoen hectare grote Blok 58 voor de kust van Suriname. Aangenomen wordt dat het blok dezelfde volgroeide petroleum vaarweg omvat dat ongelooflijke resultaten heeft opgeleverd voor het door ExxonMobil geleide consortium in het naburige Stabroek-blok voor de kust van Guyana. Hiermee is Guyana een vooraanstaande olieproducent. Blok 58 bevat een aanzienlijk potentieel met tenminste 50 geïdentificeerde potentiële boordoelen. De Amerikaanse investeringsbank Morgan Stanley schatte in 2020, dat Blok 58 6,5 miljard vaten winbare olie zou bevatten. 

Tegenslagen

Desalniettemin is het niet allemaal zoals gepland gegaan. Recente boorresultaten wijzen uit, dat Blok 58 niet zo gemakkelijk te exploiteren is als aanvankelijk werd aangenomen. Helaas zijn er sinds de succesvolle stroming test van de Sapakara South-put in november 2021, drie droge gaten geboord in Blok 58. De laatste is de Awari-put, werd niet commercieel geacht en verlaten. 

Aanvankelijk werd verwacht dat Apache en TotalEnergies voor eind 2022 een definitieve investeringsbeslissing (FID) zouden nemen met betrekking tot Blok 58, wat niet is gebeurd. 

Uitstel

De FID is uitgesteld tot ten minste medio 2023, waarbij TotalEnergies zijn bezorgdheid uitte over het aantal droge putten en tegenstrijdige bevindingen tussen seismische gegevens en boorresultaten. Om die redenen wachten de Franse supermacht en Amerikaanse partner Apache op verdere resultaten van de put beoordeling voor Blok 58 alvorens verder te gaan met de FID.

De aarzeling van TotalEnergies en Apache is begrijpelijk, als men bedenkt dat het ongeveer 10 miljard dollar zal kosten om Blok 58 te ontwikkelen en te profiteren van het aanzienlijke oliepotentieel dat het blok in zich heeft. Dit wordt verder gecompliceerd door tegenstrijdige geologie en het contract voor het delen van de productie dat met de Surinaamse regering in Paramaribo is afgesloten, dat niet zo gunstig is als het contract dat Exxon in het naburige Guyana heeft.

error: Kopiëren mag niet!