Nickerie sluit na twee jaren oud jaar (owru jari) feestelijk af 

Na twee jaren thuis te zijn gebleven, was 2022 weer een jaar waarin men op straat kon in grote getallen om de traditionele pagara estafette te bekijken. In het district Nickerie zijn zijn veel mensen naar het centrum in de buurt van de openbare markt te Nieuw Nickerie geweest om het jaar feestelijk af te sluiten.

Pagara estafette 

De traditionele pagara estafette van het district Nickerie kon na 2 jaar weer worden gehouden. Op zaterdag 31 december werd  om 12.00 uur de pagara aangestoken in de R.P. Bharosstraat. De initiatiefgroep onder leiding van Richie Chander had 400 meter binnen kunnen halen voor dit speciaal moment.

Activiteiten

Er waren verschillende activiteiten in en rond het centrum. Families gingen in grote getallen samen om de afsluiting mee te maken. Daarnaast was het voor zowel de volwassenen als de kindertjes een bijzonder dag. Na de pagara estafette werd een streetparty gehouden in de Emmastraat, waarbij 5 Nickeriaanse dj’s, een brassband en een tazzagroep voor een feestelijke sfeer zorgden.

Nieuwjaarsboodschap districtscommissaris

Een gezegend 2023, is volgens districtscommissaris Senrita Gobardhan van het district Nickerie, een belangrijk startsein. In een interview met de redactie van Dagblad Suriname geeft ze te kennen, dat dit jaar hopelijk betere tijden voor Suriname met zich meebrengt in elk opzicht. Er is volgens haar absoluut meer licht in de tunnel nodig, omdat er een economische calamiteit heerst. “Het IMF drukt zwaar op onze behoeften als land, maar de schulden herschikken moet eveneens plaatsvinden”, zegt ze. “Het beloofd sociaal plan moet nog komen, alhoewel de belastingen volgens Gobardhan reeds hun zaken doorgevoerd hebben, waarbij de groep die minder dan SRD 6.000 verdient heel weinig gaat betalen. Dit is dus een stap in de goede richting.

We moeten onze productiesector een totale boost geven.” Dit is een van de sectoren welke prioriteit geniet bij de burgermoeder. Kleine en opkomende ondernemers moeten volgens haar ook dit jaar verder gestimuleerd worden. Dit betekent, aldus de districtscommissaris ook werken aan meerdere zichtbare productieve projecten die in het belang zijn voor de burgerij. 

“Burgerparticipatie en zelfvoorzienend zijn, zijn ook belangrijk aspecten waarop in het jaar gelet moet worden om samen met ondersteuning van de ministeries en lokale stakeholders, een zeer productief, milieuvriendelijk, tolerant, geduldig, rechtvaardig en positief jaar voor iedereen te creëren. Verder moeten we volgens de burgermoeder in goede gezondheid het jaar door kunnen brengen.”

Afsluitend geeft Gobardhan het volgende mee aan de totale samenleving: “Gun elkaar, vorm de eenheid om Suriname uit de zwamp te trekken. Elke bijdrage is van eminent belang. 2023 wordt een Doe jaar! Maak de wereld nobel,maar begin bij jezelf door dienstbaar te zijn naar de samenleving toe,omdat de wereld 1 grote familie is. (krinvanto Wishwam Aryam).”

GW

error: Kopiëren mag niet!