President Santokhi: “Alles kan, maar het moet ergens vandaan komen!”

“Alles kan, maar het moet ergens vandaan komen”, zo zei president Chandrikapersad Santokhi donderdagavond in de Nationale Assemblee. Tijdens de debatten over BTW benadrukte de president dat met betrekking tot de inkomsten en de uitgaven van de overheid op de begroting er een zekere balans moet zijn, om zodoende te kunnen voldoen aan de macro-economische, fiscale en financiële parameters van het IMF, Internationaal Monetair Fonds.

Binnen het financieel-economisch ondersteuningsprogramma van het IMF dienen binnen een bepaalde tijdlijn doelstellingen en normen te worden gehaald middels te nemen acties en maatregelen. Belangrijk onderdeel daarvan is het tot stand brengen van een zeker evenwicht op de begroting. Er is op de begroting van dit jaar aan de inkomstenzijde een enorm groot gat geslagen dat opgevuld dient te worden, terwijl aan de uitgavenzijde een zeker plafond is bereikt. 

Refererend naar de bereikte overeenstemming met Ravaksur (Raad van Vakcentrales in Suriname) inzake de aanpassing van loon- en inkomstenbelasting zei president Santokhi, dat ook de regering meer wil geven richting de werkende klasse.

Ravaksur had om verhoging van de belastingvrije grens naar SRD 15.000 gevraagd. Uiteindelijk is men voor de komende drie maanden akkoord gegaan met een grens van SRD 7.500. De door Ravaksur voorgestane verhoging van de grens naar SRD 15.000 zou bij een doorberekening tot gevolg hebben, dat de parameters en de normen die door het IMF gesteld zijn in het kader van het economisch hervormingsprogramma niet gehaald zouden worden. 

Mogelijkheden beperkt

Partijen hebben tijdens de onderhandelingen samen gekeken naar waar de overheid het geld vandaan zou moeten halen. Gelet op de door deskundigen gepresenteerde cijfers en de gestelde paramaters van het IMF die binnen een bepaalde tijdlijn gehaald moeten worden, is gebleken dat die mogelijkheden beperkt zijn. Op grond daarvan heeft Ravaksur meegewerkt aan een belastingvrije grens van SRD 7.500. 

President Santokhi zei Ravaksur zeer erkentelijk te zijn voor de constructieve opstelling. 

Aanpassing van de loon- en inkomstenbelasting is onderdeel van het sociaal akkoord. Afgesproken is dat deze simultaan zou geschieden met de invoering van BTW. Met BTW verwacht de overheid in 2023 SRD 4,1 miljard aan inkomsten binnen te halen. Over drie maanden gaan regering en Ravaksur weer om de tafel om zaken met betrekking tot BTW en de loon- en inkomstenbelasting te evalueren.

SS    

error: Kopiëren mag niet!