Afrikaanse Bank keurt Caricom project voor 1,5 miljard US dollars goed

De raad van bestuur van de African Export-Import Bank (Afreximbank) heeft een financiering van US$1,5 miljard goedgekeurd om de lidstaten van de Caribische Gemeenschap (Caricom).

Deze goedkeuring volgt op de toetreding van 9 Caricom-lidstaten tot de Afreximbank Partnerschapsovereenkomst. Dat werd op 1 september 2022 gelanceerd tijdens het eerste Africa-Caribbean Trade and Investment Forum (ACTIF) gehouden in Bridgetown, Barbados. Het verdrag is onlangs geratificeerd door Barbados en wordt momenteel geratificeerd door de andere 8 ondertekenaars. 

Nieuwe kansen 

Met toetreding tot de overeenkomst door Caricom-lidstaten wordt er een start gemaakt met activiteiten van Afreximbank in het Caribisch gebied. De partnerschapsovereenkomst tussen de Afreximbank en de samenstellende landen is een winst voor de zuid-zuidhandel.

In het bijzonder wordt de handel tussen Afrika en het Caribisch gebied bevorderd en ontwikkeld in overeenstemming met haar diaspora strategie. Afreximbank definieert intra-Afrikaanse handel als de stroom van goederen en diensten tussen of tussen Afrikaanse landen, evenals de stroom van goederen en diensten tussen Afrika en Afrikanen in de diaspora. De financiering van US$ 1,5 miljard stelt CARICOM-landen in staat toegang te krijgen tot de financieringsinstrumenten van de bank. De middelen zijn bedoeld voor verschillende economische sectoren waaronder toerisme, gezondheidszorg, hernieuwbare energie, scheepvaart, mijnbouw, landbouw en agribusiness, luchtverbindingen, en aquacultuur.  

error: Kopiëren mag niet!