Drukte in de binnenstad, betekent niet dat men het niet zwaar heeft

In een luchtig gesprek met Dagblad Suriname ging taxichauffeur Herman in op de recente ontwikkelingen. In het gesprek gaf hij als chauffeur zijn ervaring met de bekende oudjaars sfeer in Suriname.

Zware periode achter de rug

Voor hem is het duidelijk dat de meeste burgers een zware periode achter de rug hebben gehad. “De koers maakt het leven aan de andere kant ondragelijk voor de Surinaamse burger.” De gemeenschap geeft ondanks dit niet op en probeert nog uit te komen met het inkomen dat men krijgt.

Voor de taxichauffeur is het dagelijks kijken wat aan bod komt. Het lukt op de een of ander manier volgens hem wel. Soms, hier en daar wat strubbelingen, maar daar kom je weer bovenop. Dat is niet alleen het geval bij de taximan, maar bij vele andere beroepen. Dit geeft hij ook zelf toe. Zo geeft Herman verder aan in het gesprek, dat hij kappers kent die hun zaak hebben gesloten, vanwege het geringe aantal klanten en de hoge uitgaves die dagelijks erbij komen kijken.

“Now na ala san na euro of dalla”, drukt hij het uit in het Sranan Tongo. De koers speelt heden ten dage een hele belangrijke rol in het land.

Drukte in de binnenstad

De taxichauffeur merkt op, dat er een enorme drukte is in de binnenstad van Paramaribo. Doch verschilt deze drukte van de druktes die hij kent. Op de vraag og men het dan nog zwaar zou hebben, geeft hij te kennen dat hij merkt dat men gaat om alvast de inkopen voor januari te doen. Dit geven klanten hem te kennen. Door de drukte heen merk je toch wat de mensen als prioriteit hebben. Daarnaast zijn er volgens hem wel andere mensen die in de feeststemming zijn, dat kun je niet onder stoelen en banken steken.

Niet alles wat schijnt is een diamant

Herman stelt, dat het niet vanzelfsprekend is dat de stad druk is door het bezoek van feestgangers. Iedereen probeert zich op zijn of haar eigen manier voor te bereiden op moeilijke tijden. Behalve dat men zich voorbereid p[ de moeilijke dagen zijn er ook een heleboel vakantiegangers in het land die het jaar met familie en vrienden zijn komen afsluiten. Het is opmerkelijk om erbij te vermelden, dat de koers een lichte dalende trend vertoont. Met de komst van de vakantiegangers zal ook een toename van deviezen merkbaar zijn in deze periode.

Of de koers wel of niet zal stijging blijft de vraag. Het wordt, als dat het geval is, wel een spannend 2023. “We zullen zien tot welk niveau men zal wachten om te verdragen dat ze onderbetaald zijn”, zegt Herman afsluitend in het gesprek. 

GW

error: Kopiëren mag niet!