President Santokhi hoort issues van stuurgroep Alcoa /Suralco aan

De voorlichtingsdienst van de regering laat vrijdag via een summier persbericht de samenleving weten, dat de presidentiële stuurgroep Alcoa/Suralco. die in mei 2021 werd geïnstalleerd, door president Chandrikapersad Santokhi donderdag 29 decenber is ontvangen. 

De stuurgroep heeft enkele knelpunten gepresenteerd die vragen om een integrale aanpak, zo meldt de Communicatie Dienst Suriname, CDS. Maar, deze voorlichtingsdienst gaat met geen letter in op de vraag om welke knelpunten het gaat. Terwijl toch die toch de essentie waren van het gesprek met de president.  

Ook is gesproken over vooruitgangen die geboekt zijn en waar er meer werk verricht moet worden. Echter, ook wat die vooruitgangen betreft en waar meer werk verricht moet worden, laat de CDS de samenleving verder in het ongewisse. Er is voor wat betreft Suralco/Alcoa weinig transparantie.

Tijdens het onderhoud met de commissie zijn onder andere aan de orde gekomen; de gemeenschappen van de omgeving Paranam, alsook de rehabilitatie en monitoring van dit gebied. Hoe het daarmee is gesteld wordt verder ook niet in het CDS-persbericht vermeld.

Verder zijn er claims ingediend door erfgenamen en personen die gronden hebben waar de maatschappijen werk hebben verricht. Dit heeft betrekking op de Wet Schadeloosstelling die al sinds eind 2019 van kracht is. Daarnaast is ook gesproken over het in leven roepen van een gemeenschapsfonds.

Volgens Ashwin Ramkhelawan, lid van de stuurgroep vanuit het Bauxiet Instituut Suriname, gaat het om diepgaande issues die over een breed vlak moeten worden aangepakt en waarbij de overheid vanuit haar verplichtingen aandacht aan moet geven. “Men moet de gemeenschap tegemoetkomen. Vandaar dat we deze issues aanpakken. Er zijn al actiepunten besproken met de president en daarover is hij heel content ”, aldus Ramkhelawan.

De zogenoemde ‘diepgaande issues’ worden verder niet uiteengezet. Opmerkelijk is ook, dat het persbericht niet ingaat op de actuele stand van zaken rond de sloop van de raffinaderij te Paranam. Die sloop wordt uitgevoerd door het Nederlandse bedrijf Koole Contractors te Vijfhuizen. 

De redactie van Dagblad Suriname heeft de afgelopen maanden een aantal malen getracht om informatie te verkrijgen over de stand van zaken rond de sloop van de raffinaderij, maar het betrokken bedrijf en betrokken instanties hebben nimmer inhoudelijk gereageerd. Zo is niet bekend wat met al het sloopmateriaal gebeurd (wordt dat door Koole afgevoerd naar Nederland?), hoe de bodem ter plekke wordt gesaneerd, is er sprake van chemisch afval, etcetera.

PK

error: Kopiëren mag niet!