Chuanrui Wang (VHP): “We moeten niet alleen rekenen op olie en gas”

Het waren drukke dagen, de laatste dagen van 2022, voor het VHP-Assembleelid Chuanrui Wang. Tijdens de laatste vergaderdag van de Assemblee, donderdag 29 december, werden maar liefst vier ontwerpwetten behandeld, te weten de ontwerpwetten houdende nadere wijziging Inkomstenbelasting 1922, houdende nadere wijziging Wet loonbelasting, de Wet Belasting over de Toegevoegde Waarde (BTW) 2023 en houdende wijziging Wet Casinobelasting 2002. De ontwerpwetten werden aangenomen na ruim 7 uren vergaderen. Een dag eerder werd zo’n 5 uren vergaderd en dinsdag werd 10 uren en een kwartier vergaderd.

Desondanks vond de heer Wang tijd en energie om tijdens de laatste vergaderdag even kort in te gaan op de vragen van de redactie van Dagblad Suriname wat voor hem in 2022 een hoogtepunt en dieptepunt waren en hoe hij uitziet en wat hij verwacht van het nieuwe jaar, 2023.

“Twee weken lang dag en nacht vergaderd”

Voor Wang was de behandeling in de laatste week van het jaar van een aantal belangrijke wetten het hoogtepunt van 2022. “We hebben ongeveer twee weken lang dag en nacht vergaderd met verschillende actoren alleen om zo breed mogelijk ondersteuning te krijgen van de samenleving. En op grond hiervan zeg ik dan, dat dit het hoogtepunt was van 2022.”

“Ik heb geen dieptepunt ervaren”

Maar, het beantwoorden van de vraag wat het dieptepunt van 2022 voor de parlementariër was, stelt Wang de wedervraag vanuit welk perspectief dit moet worden bekeken. “Ik kan in ieder geval zeggen, Godzijdank, dat ik niet een dieptepunt heb ervaren het afgelopen jaar. Elke uitdaging is immers een nieuwe uitdaging. En van welke uitdaging kunnen we juist sterker worden.”

2023 – “Het is tijd om wat successen te boeken”

“Als we gaan kijken naar 2023, dat is een heel belangrijk jaar. Het is ons derde regeerjaar en alles wat we daarvoor gedaan hebben, was de basis die gelegd is. Het is in principe eigenlijk al tijd om een beetje te gaan oogsten. Het is tijd om wat successen te boeken. En daarom zeg ik, het is belangrijke en ook staan we op een kruispunt. We hebben oil en gas, maar gaan we ook andere sectoren ontwikkelen, zoals de agrarische sector? En dat hebben we eigenlijk ook al gedaan.”

“Op is op”

De VHP-politicus vindt, dat niet alleen gerekend moet worden op oil en gas of andere natuurlijke hulpbronnen, “want dat halen we al uit de bodem”. “Op een dag is het op en als het op is, dan is het op. We krijgen geen andere natuurlijke hulpbronnen meer. En, dus moeten we gaan kijken naar andere opties, dat moet nu al en niet wachten totdat we niks meer hebben en pas dan gaan we naar een andere optie.” 

“Investeren in de landbouw”

Volgens Wang is de regering eigenlijk ook al bezig met een andere optie, “door te investeren in landbouw”. En dat stemt mij goed, heel goed, omdat dat ook uit de grond gehaald kan worden, maar dat is duurzaam, vergeleken met de mijnbouwsector.”

PK

error: Kopiëren mag niet!