Kabinet sluit 2022 af met samenzijn in presidentieel paleis: “Beleid wordt in eenheid voortgezet in 2023”

Het kabinet heeft woensdag 28 december in het presidentieel paleis 2022 gezamenlijk afgesloten. President Chandrikapersad Santokhi bleef in zijn toespraak stilstaan bij de uitdagingen van 2022 en hetgeen gerealiseerd is. Hij blikte terug en vervolgens vooruit naar 2023. De regering gaat volgens hem verder met het uitvoeren van projecten. Het beleid zal in eenheid voortgezet worden.

“Wij gaan ongestoord en onbevreesd verder”

President Santokhi merkte op dat er vooruitgang wordt geboekt in het uitvoeren van het beleid. De regering treedt het nieuwe jaar zelfverzekerd tegemoet. Zij is in 2022 niet afgeweken van de gestelde doelen en zal in 2023 het pad van ontwikkeling voortzetten. “We gaan door, laat niemand u afleiden. Wij gaan ongestoord en onbevreesd verder,” aldus het staatshoofd. Hij voegde eraan toe dat de regering een team is en niet mag falen.  

Vooruitblikkend naar 2023 zei Santokhi dat de parameters van vooruitgang er goed uitzien. De regering wil de samenleving blijvend tegemoetkomen met verlichtingsmaatregelen. Hij noemde het sociaal vangnet waarbinnen de sociale uitkering aan onder meer AOV’ers, mensen met een beperking en andere groepen is aangepast. Verder is het de bedoeling om huishoudens met een inkomen tot SRD 6.500 te ondersteunen. De regering wil in 2023 meerdere sectoren faciliteren om de ontwikkeling van het land verder ter hand te nemen. 

Het staatshoofd bleef ook stilstaan bij het herstelprogramma dat met steun van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wordt uitgevoerd. Het beleid van de regering is erop gericht om de economie weer gezond te maken. Het betreft een 3 jaar durend project waarbinnen groei van de economie zichtbaar moet zijn. Dit geniet hoge prioriteit bij de regering. Zij zal met middelen die vrijkomen rust in de samenleving brengen. “We zullen het beleid blijven volgen,” aldus president Santokhi, zo meldt de Communicatie Dienst Suriname, CDS.

  • Uit dit CDS-bericht valt slechts af te leiden, dat in 2023 de regering verder gaat met haar uitgezet beleid. Er gloort weinig nieuws aan de horizon komend jaar. De door president Santokhi gesproken woorden zijn de bekende, vaak dit jaar gehoorde, clichés. Een van die clichés is dat de regering “de ontwikkeling van het land verder ter hand wil nemen”.  Een vanzelfsprekendheid, dat is immers de taak van de regering. Maar, op het terrein van productie zit de vaart er nog niet echt in. Dat geldt ook en vooral voor de zo vaak uitgesproken mooie woorden, dat investeerders moeten worden aangetrokken. Maar, ook dat schiet nog niet op en over de zogenoemde diaspora, en het vermeende diaspora-kapitaal, zullen we het helemaal maar niet hebben. Het waren vooral mooie woorden, en weinig daden vanuit de diaspora.
  • Natuurlijk heeft de regering op het terrein van schuldensanering vooruitgang geboekt. Het herschikken van schulden leek het centrale beleidsthema in 2022 te zijn. Daarenboven was de hoop gevestigd op de olie- en gassector, maar ook dat proces verloopt stroperig en de eerste olie-inkomsten worden pas over een jaar of vier, vijf en mogelijk nog verder in de toekomst verwacht. Teveel heeft de regering zich gefocust op die toekomstige inkomsten, terwijl niet vaststaat wanneer die gaan binnenstromen en in welke hoeveelheden. Een essentiële misrekening van de regering die zich teveel heeft blindgestaard op olie en gas, terwijl andere sectoren, zoals de landbouw en visserij juist meer aandacht hadden verdiend en nog moeten verdienen.

error: Kopiëren mag niet!