Rabin Parmessar: “Invoering BTW per 1 januari wordt rommelig”

NDP-fractieleider Rabin Parmessar voorziet dat de invoering van BTW per 1 januari 2023 rommelig wordt. Vanwege de druk om de BTW op 1 januari in te voeren zijn vele voorbereidingen niet adequaat getroffen. De institutionele versterking van de Belastingdienst moet nog drastisch ter hand worden genomen. Ook bedrijven zijn onvoldoende voorbereid. 

Volgens Parmessar hebben vele actoren aangegeven, dat de BTW-registratie een rompslomp is. 75% van de bedrijven binnen de VSB (Vereniging Surinaams Bedrijfsleven) zijn nog niet klaar voor implementatie van de BTW. De systemen die deze bedrijven moeten hanteren voor de BTW-registratie, zijn nog niet in place. Er zijn veel bedrijven die zich nog niet hebben geregistreerd, om uiteenlopende redenen, waaronder gebrek aan informatie vanuit de overheid en gebrek aan administratie equipment om de BTW te implementeren. Er is  volgens Parmessar onvoldoende kennis over de werking van BTW terwijl meer dan 80% behoefte heeft aan informatiesessies en gerichte trainingen. 

Voorts is niet gebleken dat de Belastingdienst zelf capabel genoeg is en de vereiste capaciteit heeft om de implementatie van de BTW te verwerken.

Voorbereidingen

De NDP-fractie heeft vanaf de eerste behandeling van de BTW wet erop aangedrongen, dat er een adequate voorbereiding op touw moet worden gezet alvorens de BTW halsoverkop op instructie van het IMF (Internationaal Monetair Fonds) wordt geïmplementeerd. Uit gesprekken met actoren is gebleken, dat 75% van de bedrijven nog niet in staat is dit te implementeren. Bij de Chinese winkels weet 90% geen raad wat hiermee te doen, mede vanwege de taalbarrière en gebrek aan voorlichting. 

De bedrijven zullen te maken hebben met extra administratie waarvoor ook extra personeel aangetrokken moet worden. Kortom meer bedrijfskosten. Het geld om de hoognodige investeringen te plegen hebben de bedrijven niet. Met de additionele wijzigingen in de BTW wet verandert heel wat weer en dat wordt dramatisch. Heel wat is onduidelijk en er moeten ook nogal wat investeringen hiervoor gepleegd worden. Een groot gedeelte  van de bedrijven moet nog bezocht worden door de Belastingdienst. Van de 28.000 bedrijven zijn niet eens 1.000 bezocht. 

Parmessar zegt het nog niet te hebben over voorbereidingen die nog niet allemaal in place zijn, zoals automatisering, voorraadbeheer, etcetera. Het wordt volgens hem heel moeilijk.

SS

error: Kopiëren mag niet!