Ook kinderen onder de 18 jaar leren, werken en verdienen wat in de vakantie

Rond de vakantieperiode heb je toch wat jongeren die op zoek zijn naar een vakantiejob. Door de financiële situatie in het land, is het echter moeilijk een vakantiejob te vinden in bedrijven, dus wordt nu op een andere manier geprobeerd werk te zoeken. Men gaat er vanuit, dat tienners op zoek zijn naar een vakantiejob jongeren zijn ouder dan 18 jaar, maar tegenwoordig heb je jongeren die jonger zijn die een baan zoeken. 

Romano, die 11 jaar is, werkt bij een winkel die vuurwerk verkoopt. Tijdens een gesprek met iemand van de reactie van Dagblad Suriname, zegt hij, dat hij zich ervan bewust is dat hij nog niet mag werken, maar de centjes heel hard nodig heeft.

“Mijn moeder werkt heel hard en ik zag dat zij met de kerstdagen haar best deed om lekker voor ons te koken, ondanks dat zij geen cent meer had. Door wat geld te lenen bij mijn opa heeft zij kunnen koken, maar zij kijkt niet eens naar haar zelf”, aldus de de hongen. “Mijn broertje en zusjes willen heel graag ook vuurwerk, maar dat gaat niet lukken. Met mijn centjes probeer ik ze toch te verrassen en hoop ook iets voor mijzelf te doen. Op zo een manier kan mijn moeder misschien een beetje aandacht aan haar zelf geven. Op het werk leer ik ook enkele dingen en ik kan dat weer mijn broertje en zusje leren”, aldus Romano.

Naast het verkopen in winkels of helpen in de tuin zijn er ook jongeren die buschauffeurs helpen en zo ook wat verdienen. Een jongen van dertien jaar helpt een buschauffeur bij het ophalen van het geld bij de passagiers. Dat valt helemaal niet in goede aarde bij de passagiers, maar de jongen doet ongestoord zijn werk. De buschauffeur zegt op zijn beurt, dat hij zich ervan bewust is dat de jongen jong is en nog niet mag werken, maar dat hij de jongen probeert te helpen. Hij is op zo een manier onder zijn hoede en leert ook te tellen en hoe hij moet praten tot klanten en verdient daarnaast ook zijn centjes om iets voor zichzelf te doen.

“Wat moet ik doen? Die jongen aan zijn lot overlaten en vandaag of morgen hoor dat zo’n kleine jongen steelt? Als ik het nu anders kan doen, dan doe ik het. Door de jongeren te helpen en het goede pad te wijzen, haal je ook jongeren van de straat. Ik heb het ook niet goed gehad en heb ook veel kwaad in mijn leven gedaan om aan geld te komen, maar dat wil ik niet zien bij anderen.”

TM

error: Kopiëren mag niet!