China hangt zijn vuile was niet buiten

Politiefunctionarissen aan het woord: “De samenleving maakt zich terecht zorgen over de toenemende zware criminaliteit. De protestdemonstraties van verenigde Chinese-organisaties in Suriname zijn daar een uiting van.”

Handen te kort

“De politie is verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid maar schiet vanwege meerdere omstandigheden handen te kort in de uitoefening van haar taak.”

Verantwoordelijkheid

‘Elke burger, elke ingezetene heeft eigen verantwoordelijkheid, de plicht om bij te dragen aan een veilige leefomgeving. Eenieder dient zich te beschermen tegen dieven, inbrekers, rovers en ander gespuis. Dievenijzer, rolluiken, alarmapparaten, elektronisch apparatuur, camera’s en wachters doen hun werk.”

Veiligheid verhogen

“Er zijn meerdere particuliere bewakingsbedrijven die hun diensten aanbieden aan individuen, bedrijven, buurten en complexen. Gesteld wordt dat beveiliging ten doel heeft te beschermen, risico’s te verminderen en de veiligheid te verhogen.”

Chinese politie

“Het is publiek geheim dat er binnen de samenleving een soort van Chinese veiligheidsdienst bestaat, die beschermd, beveiligd, bestraft en incasso werkzaamheden verricht.”

Tot aan huis

“Deze organisatie gaat terug tot de koloniale tijd. Chinese handelaren konden via verenigingen deelnemen aan kasvorming en geld lenen. Het aflossen van schulden of het betalen van contributie, vond dagelijks of meer keren per week plaats. Er werden incassolopers uitgestuurd. Deze brigade leverde ook opium aan huis.”

Illegale Chinese politiebureaus

“Er bestaat ophef in de wereld over tientallen illegale Chinese politiebureaus die buiten het grondgebied van de Volksrepubliek opereren. Deze buitenlandse posten houden Chinese burgers in de gaten. Zij worden politiek aangestuurd, verzamelen inlichtingen en informatie. Geluiden over intimidatie, monddood maken van tegenstanders van Peking in het buitenland duiken op.”

Chinese overheid

“Deze politieposten dragen de standpunten van de Chinese overheid uit. De bemensing van zo’n bureau heeft een politieke-, politie- militaire of inlichtingendienst achtergrond.”

Niet illegaal wel geheimzinnig

“Vermoed wordt, dat er in Suriname ook een dergelijk bureau of dependance, al dan niet met medeweten van en/of samenwerking van de overheid opereert.  Er zou met of zonder toestemming van de staat worden gewerkt.”

Ondoordringbaar

“Er zijn 70.000 Nieuwe Chinezen in Suriname. Het gaat om een gesloten groep. Buitenstaanders weten niet hoe de klok daar klinkt. De taalbarrière speelt daarbij een rol. Het is een schier ondoordringbare vesting.”

Maffia

“Dat de Chinese maffia actief is in Suriname, wordt door weinigen in de samenleving betwijfeld. Dat het geen makkelijke jongens zijn staat vast. De Chinees houdt zijn lippen stijf op elkaar en verlinkt zijn comparanten niet.”

 Orde en rust handhaven

“Surinaamse autoriteiten, politie en inlichtingendiensten kunnen veel hebben aan de Chinese-politie hier te lande. Niet zozeer om overtreders van de wet in de kraag te vatten, maar om orde en rust te helpen bewaren.”

Vers in het geheugen

“Het geval waarbij vijf gewapende bandieten, een moordeskader, dat zich met de kennelijke bedoeling hadden opgesmukt, vermomd om het voorkomen van iemand met een donkere huidskleur, lijkend op die van een creool aan te nemen, ligt nog vers in het geheugen.

Vuile was

“Dat het de Chinese-politie niet is gelukt om deze bandieten in de kraag te vatten wordt door kenners van de gemeenschap toegeschreven aan de eigen boontjes doppen mentaliteit. China lost zijn dubieuze zaken binnenshuis op, levert haar onderdanen niet uit. De bende is met de noorderzon verdwenen. China hangt zijn vuile was niet buiten.”HD

error: Kopiëren mag niet!