FOLS hoopt arbeidsvoorwaarden die op onderhandelingstafel liggen met succes af te ronden in 2023

De redactie van Dagblad Suriname heeft de FOLS-president (Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname), Marcellino Nerkust, benaderd met de vraag, wat de FOLS in dit jaar voor haar leden heeft kunnen betekenen en wat de hoogte- en dieptepunten zijn geweest. Hierop geeft Nerkust aan, dat het goed is om eerst aan te geven binnen welke context de FOLS in 2022 heeft geopereerd.

Hoogtepunten

“Ten eerste zijn wij – wanneer het ging op primaire arbeidsvoorwaarden- via Ravaksur in onderhandeling geweest met het Onderhandelingsorgaan van de Overheid, O.O. In dit verband hebben wij voor de werkers eerst 17% kunnen bereiken en daarna 8% bovenop de bezoldigingsverhoging van 17% per 1 januari 2022.”

“Daarnaast behoort de FOLS door tussenkomst van Ravaksur (Raad van Vekcentrales in Suriname) ook tot een van de actoren binnen het Tripartiet Overlegorgaan, T.O. Er is op 24 november 2021 een Tripartiet Akkoord gesloten tussen de drie sociale partners te weten de overheid, de georganiseerde vakbeweging en het georganiseerd bedrijfsleven. Er zijn binnen het T.O. afspraken gemaakt met betrekking tot belastingen, koopkrachtversterking, sociaal vangnet, prijsbeleid, ondernemerschap en werkgelegenheid.”

Met het oog op het invoeren van de Wet Belasting over de Toegevoegde Waarde, BTW, is de FOLS in Ravaksur verband in gesprek met de president van de Republiek Suriname, een clusterteam van ministers, en de leiding van de Belastingdienst en hun deskundigen, om te komen tot een compensatie voor de werkers vanwege de eventuele verhoogde belastingdruk door de invoering van de BTW, zegt Nerkust. Naar zijn zeggen wordt er onder andere onderhandeld over het verbreden van de tariefschijven, en het verhogen van de belastingvrije som. 

“Het is de bedoeling om in samenhang met de invoering van de BTW de belastingschijven zodanig aan te passen dat de loonbelastingdruk wordt verlaagd voor de werkende klasse met name dat deel dat het zwaarst wordt getroffen door de huidige financieel-economische situatie; vanaf de middenklasse naar beneden.”

Verder geeft de FOLS-president aan, dat er twee voorstellen op tafel liggen, te weten een van de regering/Belastingdienst tegenover die van Ravaksur. “Partijen zijn nog niet heel dichtbij elkaar gekomen wat betreft de twee uiteenlopende voorstellen, maar de bedoeling is wel om elkaar zo dichtbij mogelijk te benaderen in het belang van de werkende klasse. Overigens, heeft de president ook geadviseerd, dat we gaan brainstormen en proberen elkaar zo dicht mogelijk te naderen.”

Ook is de FOLS nu in overleg met het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) over punten uit het ingediende secundair pakket, laat Nerkust weten. “Dit pakket moest naar aanleiding van de opgenomen punten opgedeeld worden in onderhandelingspunten die de FOLS moet afwikkelen met het O.O. en andere punten met het minOWC. Momenteel wordt er met het minOWC onder andere gesproken over kledingtoelage voor onderwijsgevenden en veiligheidskleding ten behoeve van praktijkleerkrachten alsook het toekennen van de permanente educatie en de toelage ondersteuning afstandsonderwijs ten behoeve van parttimers. Het meest opvallende is, dat voltijdse leerkrachten met een doceeropdracht in de school en “inactieve leerkrachten” werkzaam op een bureau van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur deze toelagen wel ontvangen.” 

De federatie is zeer ontevreden dat de deeltijdse oftewel de parttime leerkrachten niet in aanmerking komen voor deze twee toelagen, zegt Nerkust. Naar zijn zeggen wordt dit als zeer discriminerend ervaren. “Want de inactieve leerkrachten krijgen op basis van hun status als leerkracht alle voorzieningen, zonder enig bijdrage te leveren aan het onderwijsproces of met andere woorden een doceeropdracht op een school uit te voeren.” Deze gesprekken worden in januari 2023 voortgezet, stelt Nerkust.

Dieptepunt

Als dieptepunt geeft de FOLS-president aan, de op hol geslagen wisselkoersen en de daaruit voortkomende ongecontroleerde  prijsstijgingen.

Op woensdag 30 november 2022 hebben de FOLS-lidbonden, te weten de Katholieke Onderwijzers Bond, de Christelijke Onderwijzersbond Broederschap, de Surinaamse Openbare Onderwijzers Bond, de Islamitische onderwijzers Bond en Bond van leraren bij het Technisch Onderwijs, hun leden oproepen ter uitvoering van een ééndaags actiemodel. De protestactie is een signaal geweest vanwege het feit dat de leerkrachten volkomen gedesillusioneerd zijn geraakt met betrekking tot de op hol geslagen wisselkoersen van de Amerikaanse dollar en de daaruit voortkomende ongecontroleerde prijsstijgingen van goederen, tarieven en diensten, geeft Nerkust aan.

“En dit desillusioneren neemt nog steeds ergere vormen aan. De leerkrachten ervaren het pijnlijke van de inflatie en de onberekenbare wisselkoers steeds meer.  De FOLS heeft aandacht gevraagd voor het feit dat, de leden van de onderwijsvakorganisaties die bij de FOLS zijn aangesloten ertoe worden gedreven, om steeds meer naar overlevingsmogelijkheden te zoeken; 

de leden  daarnaast te kampen hebben met overlevingsstress, waardoor – zonder dat zij het zelf beseffen – hun taak tot het verzorgen van onderwijs, naar achteren wordt gedrukt;  

er als gevolg van het hierboven vermelde het aantal ziektemeldingen en de verwijzingen voor het behandelen van psychische klachten aan het toenemen is; het aspect van doorstromen met als onderdeel, het bijhouden van het voortgangsschrift een enorme druk legt op de leerkrachten, voornamelijk in hun privétijd. Quality time in gezinsverband komt daardoor ook onder druk te staan. Vervolgens werden de leerkrachten – eigenlijk de totale gemeenschap-  per 1 december 2022 onaangenaam ‘getrakteerd’ op een aanpassing van de brandstofprijzen.”

De sociaal maatschappelijke omstandigheden van het grootste deel van de Surinaamse samenleving in het algemeen, en van het leerkrachtenkorps in het bijzonder is enorm verslechterd, stelt de FOLS-president.

Wat de FOLS in 2023 hoopt te bereiken

Op de vraag wat de FOLS het komende jaar hoopt te bereiken zegt Nerkust: “De arbeidsvoorwaarden die nu op de onderhandelingstafel liggen met succes af te ronden. De FOLS heeft per schrijven aan het Onderhandelingsorgaan van de overheid een voorstel gedaan voor het toekennen van een financiële overbrugging mede in het kader van de koopkrachtversterking van de leerkrachten, hierbij ook anticiperend op de twee termijnen waarbij de brandstofprijs wederom zal worden verhoogd. Het eerste oriënterende gesprek hierover met het O.O. heeft op vrijdag 23 december plaatsgevonden.”

“Ten slotte kan worden aangegeven, dat wanneer het moment is aangebroken dat de regering ertoe kan overgaan om te onderhandelen over de primaire arbeidsvoorwaarden, het beste – doch binnen de gegeven mogelijkheden van de staatsfinanciën – binnen te halen”, aldus Nerkust.

SK

error: Kopiëren mag niet!