Politiek signaal van het verenigd Chinees bedrijfsleven

In verband met de feestdagen en jaarwisseling werd er een rondgang gemaakt langs nieuwsdragers die in het laatste kwartaal van het jaar op de voorgrond traden.  De eerste stopplaats was bij leden van  Justitie en Politie.

Onbillijk

Als eerst werd gevraagd of er iets te melden valt. Aan de grote klok werd gehangen: “Als er gesproken wordt over misdaad wordt het eerst gedacht aan dieven, rovers en moordenaars. Er wordt weinig aandacht besteed aan andere vormen van misdaad, onrechtvaardigheid en onbillijkheid.”

Misdraging

“Het wangedrag van rovers wordt steeds driester, er vloeit bloed. Mensen worden uit het leven gerukt. De samenleving verafschuwd de misdragingen.”

Paraat

“Het heeft er alles van dat de criminaliteit vanwege de malaise in het land toeneemt en ruwer wordt. De politie weet uit ervaring dat de criminaliteit in het laatste kwartaal van het jaar toeneemt en in december in aanloop tot de jaarwisseling piekt. Gedurende dit misdaadseizoen is de politie dan ook paraat en op haar hoede.”

Cijfers bedriegen

“De Chinese gemeenschap schijnt, uitgaande van cijfers en statistieken, ervan overtuigd te zijn, dat criminelen het op hen gemunt hebben. Beklemtoond wordt, dat cijfers niet liegen.”

Onjuist

“De cijfers worden verkeerd gelezen waardoor de wereld wordt bedrogen. De verklarende uitleg van de cijfers loopt mank,  de interpretatie van de cijfers is onjuist.”

Onbewuste misleiding

“Is er sprake van bewuste of onbewuste misleiding? Het gaat om een ernstig bedrieglijk beeld dat verregaande etnisch-maatschappelijke gevolgen heeft. De Surinaamse politie-geschiedenis wijst uit, dat de onderwereld of een gedeelte daarvan, het nooit en te nimmer gemunt heeft op een bepaalde bevolkingsgroep.”

Tien staat tot twee

“Dieven en rovers jagen op materiële zaken, geld, goederen en producten. Zij zoeken naar buit waar zij vermoeden dat het te vinden is. Bijna 100% van supermarkten, werkplaatsen en andere bedrijven zijn in handen van de ‘Nieuwe-Chinezen’. De verhouding tussen bedrijven in Chinese handen en die van andere bevolkingsgroepen is 10:2. Tijdens rooftochten komen de boeven deze bedrijven dan ook het meest tegen op hun pad.”

Angst

“Uit deze verhouding valt te verklaren, dat Chinese ondernemers vaker dan collega’s uit andere groepen, het slachtoffer worden van kwaadwilligen. Het heeft niets te maken met rassenhaat en angst voor vreemdelingen.”

Volksrepubliek China

“Er worden door de Volksrepubliek China hoge eisen gesteld aan de veiligheid van Chinese belangen en 70.000 onderdanen in Suriname. De ‘Nieuwe Chinezen’ beschouwen zichzelf als onmisbare burgers van Suriname.”

Immigranten

Er wordt steevast gewezen op het aandeel van China in de ontwikkeling van Suriname. Beweerd wordt, dat het land het niet kan stellen zonder China. Er wordt onafgebroken gewerkt aan het Chinees-belang. Zij hebben zich verenigd zodat anderen niet op hun hoofden komen te staan. Op deze wijze wordt gestreefd naar legitieme rechten en positie.”

Rode loper

“Achtereenvolgende regeringen hebben het belang van goede betrekkingen met China en Suriname voorgestaan. Er is van alles gedaan om de rode loper uit te rollen voor deze economische immigranten en die te beschermen. Suriname staat voor honderden miljoenen in het krijt bij China. Door zich niet te kunnen kwijten van de torenhoge schuld, staat het land onder druk van de schuldeiser. ”

Uitrusting

“Er gaat geen jaar voorbij zonder dat 15 tot 20 Chinese verenigingen, aandringen om nog meer veiligheidsmaatregelen. Om daartoe in staat te zijn rustte China het Korps Politie Suriname in de loop van de jaren uit met honderden voertuigen, veiligheidsattributen en uiteenlopende benodigdheden.”

Safe City-project

“Zo werd het Suriname Safe City-project van China werd uitgevoerd. Dit project zorgt ervoor dat er 1 maal 24 uur per dag op specifieke plekken in Paramaribo en daarbuiten cameratoezicht wordt gehouden.”

Vuurwapenvergunning

“Er wordt telkens weer aangedrongen op verscherping van veiligheidsmaatregelen. Voor eigen bescherming worden vuurwapenvergunningen aangevraagd. Er worden zwaardere straffen geëist voor misdadigers.”

Machtsvertoon

“De houders van Chinese Supermarkten hebben onlangs een massaal protest gehouden om aan te dringen op nog meer veiligheidsmaatregelen. De deuren van de supermarkten werden gedurende enkele uren van de dag gesloten gehouden. Het was een doelbewust machtsvertoon.” 

Lamleggen

“Het is qua rond de 90% deelname van de belangengroep een grote succesvolle protestdemonstratie geworden. De demonstranten hadden het over het kunnen lamleggen van belangrijke sectoren van de economie. Er vielen woorden (zonder de Chinezen kan Suriname geen kant op) die als chantage overkwamen.”

Blanco papier

“Het is een politiek signaal waarmee wordt aangegeven, dat de boel plat gelegd zou kunnen worden als er niet wordt toegeven aan de eisen van het verenigd Chinese bedrijfsleven. Er werden in navolging van protesten in China, vellen blanco papier opgeplakt waarmee de indruk wordt gewekt, dat Chinezen in Suriname onderdrukt en monddood worden gemaakt. Niets is minder waar.”

Tot zover voor het moment

HD

error: Kopiëren mag niet!